• Akitlosz
    #41
    "Gibor Basri, a Kalifornia Egyetem csillagász kutatója egy vitatható ajánlatot kíván benyújtani a Nemzetközi Csillagászati Szövetségnél (International Astronomical Union, IAU) amelyben azt kéri: növeljék a bolygók számát tizenkettőre. Egyedül az IAU-nak van joga elnevezni az űrben található objektumokat, ám a szövetségnek érdekes módon nincs egy épkézláb definíciója a "bolygó" fogalmáról.
    "Az emberek szeretik osztályozni a dolgokat. Egy bolygón élünk; jó lenne tudni, hogy az pontosan micsoda." - írta Basri professzor a Berkeley News egyetemi újságban. Basri szerint a Naprendszer határán felfedezett méretes aszteroidák erősen kikezdték a "bolygó" meghatározását. Ha a 2300 kilométer átmérőjű Plútó - amelyet 1930-ban fedeztek fel - egy bolygó, akkor a hasonló méretű objektumokat ugyanúgy bolygónak kell tekintenünk, mondta. Ezt a méretet a tavaly felfedezett, 1300 kilométer átmérőjű Ouaoar sem közelíti meg, és a Plútó felfedezése óta ennél nagyobb égitestet nem találtak a Naprendszerben.

    Basri professzor definíciója szerint a bolygónak egy csillag körül kell keringenie, nem egy másik bolygó körül, és nagyjából egy gömbre kell hasonlítania. A meghatározás szerint az bolygó átmérője nem lehet 700 kilométernél kisebb, mert a gravitáció csak ekkora méretnél alakítja az égitestet gömbszerűvé. A kisebb objektumok leginkább egy krumplira hasonlítanak. A meghatározás szerint a 900 kilométer átmérőjű Ceres, a Kuiper-övben megtalálható Varuna és az Ouaoar egyaránt bolygónak számít.

    Néhány csillagász ezzel szemben még a Plútót is kihúzná a bolygók listájáról. A New York-i planetárium 1999-ben nem jelölte a Plútót a bolygók között, és néhány kutató is következetesen nem jelöli bolygóként a Plútót. Ross Taylor professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa szintén így gondolkozik, szerinte ugyanis a legtöbb kutató nyolc bolygót ismer el."

    Ők a sarlatánok. Semmilyen fogalmi meghatározást nem képesek produkálni. Így vélekedésük elfogadhatatlan.

    Mi lenne ha felfedeznének a Plutón túl egy 4000-5000km átmérőjű kő és jég Plutóhoz hasonló égitestet? Az sem lenne bolygó mi?