• PREMIERE1
    #37
    "Eddig ismeretlen bolygót fedeztek fel magyar csillagászszakos hallgatók. A bolygó az Ikrek csillagképben, a Naprendszertől kb 650 fényév távolságban levő, Napunkhoz hasonló csillag körül kering, tömege az előzetes becslések szerint nyolcszorosa a Jupiterének.

    Jurcsik Johanna, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete tudományos főmunkatársának vezetésével a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem csillagászszakos hallgatói eddig ismeretlen új bolygót fedeztek fel - tudósít a kutatóintézet igazgatója mai közleményében.

    Mint Balázs Lajos írja, a bolygó az Ikrek csillagképben, a Naprendszertől kb 650 fényév távolságban levő, Napunkhoz hasonló csillag körül kering. A bolygó a csillagot 1,56 nap alatt kerüli meg olyan távolságban, amely a Nap-Földének mindössze két százaléka.

    Az új bolygó a csillag előtt áthaladva annak fényességében néhány százalékos csökkenést okoz. Tömege az előzetes becslések szerint a Jupiter bolygóénak nyolcszorosa. Az égitest pontosabb megismerésére a további kutatások folyamatban vannak. A felfedezés az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) támogatásával felújított és automatizált svábhegyi 60cm-es távcsővel történt - teszi hozzá a közlemény." MNO