Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
  • Looooser
    no nem egy nagy matek ez a pepakura, te is csináltad már kicsit olyan mint az origami de mégse itt is a lapot hajtogatod, (egy előre megrajzolt struktúra szerint) csak az origamiban nem ragasztasz itt meg igen méghozzá annyit mint a fene :)
    -Hogy mikor csináltad? egyszerű általános iskolában, dobó kockát papírból mindenki csinált
    méghozzá ezzel a vetülettel:

röviden ennyit a legegyszerűbb történetéről, nah most, hogy kicsit retroban felidézted ezt a kis kockát, jöjjön a komolyabb fele, hogy miben is rejlik a pepakura.
    nem tudom mennyit konyítasz a 3D tervezéshez, az egésznek az alapja a polygonok össze tettségén alapul, minél erősebb egy tervező gép annál nagyobb számú polygont tud össze tenni, ezt gondolom te is észre vetted ha játszasz/szottál játékokkal hogy régen egy játékban a gömb inkább volt dodekaéder mit gömb amit már az új játékokban ténylegesen lehet gömbnek nevezni. A legtöbb tervező programban az alap kiinduló polygon egy kocka, ennek a felületét hálózással több részre lehet bontani. A háló vonalai lehetnek a későbbi formázás során az él vonalak, míg a vonalak találkozásai a késöbbi csúcspontok. ebből következik hogy minél nagyobb számú hálót hozol létre annál bonyolultabb illetve kifinomultabb formát tudsz létrehozni. A pepakura is ebből alakult ki, "ha a gépen létre lehet ezt hozni lapokból, akkor miért ne tehetném meg ezt én is a való életben", a az elsőket úgy hozták létre hogy még a 3D tervező programban a főbb élvonalaknál szétbontották a poligonokat, a főbb csúcs pontokig majd egy egyenes lappá alakították a polygonokat ügyelve arra hogy az arányék és a méretek ne változzanak, mindezek után kinyomtatták, és kivágták, lehetőségekhez mérten kis füleket hagyva hogy össze ragasszák őket. Ma már erre a célra ha jól tudom külön kifejlesztett program is létezik (nem száz hogy pont ez a célja de valamelyikben van már erre lehetőség).
    és most tessék egy két alap:
    ha már SW fan vagy akkor tessék a StormTrooper alapja

és ewgfy viszonylag egyszerű, de már össze tetteb alap a gömb

csak egy tipp minél nagyobb lapra nyomtatod ki annál könnyebb kivágni, és értelem szerűen nagyobb is lesz a test (vigyázz az arányos nagyítással ;)
    Remélem nem untattalak és segítségedre voltam