a tema adott:)
  • mono7806
    Nagyon jó felvetés, érdemes lenne még ugyan kiegészíteni annyival, hogy ki mikor született, szerintem az is nagyon sokat számít ebben.

Próbálom összeszedni gondolataimat, de elég sok minden összefolyik már, pedig annyira nem vagyok idős, mint a nick nevemből is kiderülhet, 78-ban születtem.

Szüleim, mint szerintem a legtöbbünk szülei, a "szokásos" zenéket szerették, így nem tartom nagyon befolyásoló tényezőnek. Illés, Omega, Abba, Zorán, stb...
    Általános iskola felső tagozata óta érdekelt az elektronika (kezdetben még zseblámpa izzók, lapos elemek, villanykapcsolók, csengők, ... :) ), majd később, '90 tájékán már a számítástechnika, annak is a hardveres oldala. Vidéken nőttem fel, fővárostól 30km-re. Akkoriban a Commodore64 volt az elterjedt, hétköznapinak számító számítógép. Szakkörökön, cimboráknál találkoztam velük, nekem '91-ben lett először számítógépem, az már PC volt. Akkortájt ezek elég lepusztult audio és vizuális jellemzőkkel bírtak, így elég sok időt töltöttem még a Commodore-os ismerősöknél. Ott láttam először "tracker"-t, amiben pár cimborám próbált saját zenéket írni, illetve volt pár meglévő is. Akkoriban fogott meg igazán az a fajta elektronikus zene hanzás, ami azokból a gépekből kijött. Ezzel párhuzamosan, amikor valamit bütyköltem odahaza, sokat hallgattam a rádiót. Queen - Radio gaga, Enya - Orinoco Flow, a Beverly Hills-i zsaru filmzenéje, az "Axelf", stb. Erre jött még rá később, szélesebb körben - amin meg is lepődtem, hogy annyira nem említette meg senki - Depeche Mode, illetve Jean Michel Jarre.
    Időközben elindult a szakközépiskola is, az már a fővárosban, '92-ben. Lett egy-két osztálytársam, akitől viszonylag könnyen, sokféle zenét tudtam kezdeni kazettákon gyűjtögetni, hasonló zenei ízlésük volt. Akkor kezdett bejönni a rave őrület, néhány hónap után, még elsőben elkezdtünk iskolabulikat "csinálni", 3-4-en összeállva megvolt egy "korrekt" fény- és hangtechnika. Építettünk keverőpultokat, stroboszkópokat, nagyokat, füstgépeket, ablatörlő mechanikával pásztázókat, fordulasztám szabályzósra alakítottuk az "pultos" AIWA deckeket, stb :)
    Ekkortájt már kezdtem túlesni az eddig leginkább 2Unlimited, Scooter, ICE-MC, stb. "korszakomon" és a "house"-osabb irányba terelődni.
    Emlékeim szerint '94-ben jutottam el a PECSA-ba, valami Rave partyra, feledhetetlen élmény volt számomra az a rendezvény.
    '97-ben ott voltam Jean Michel Jarre Sportcsarnokban rendezett koncertjén, ez szintén nagyon nagy hatással volt rám.
    Egyre inkább érdekelt a diszkók hang- és fénytechnikája, így viszonylag hamar, nyári szönetben, majd később iskola mellett/helyett dolgozgattam ilyen-olyan cégeknél. Az egyik céggel szereltünk fel, építettünk át néhány diszkót is, nem kellett sok, hogy az akkori egyik legnagyobb vágyam teljesülhessen: technikusként dolgozhassak diszkóban. Itt is leginkább a szerencse az, ami terelgetett, mindkét helyen elég "jó zenék" mentek, páran már talán tudjátok, Érden az Excaliburban, majd később Kispesten a Bedrockban. Volt egy-két beugrás az "első Bank-ba", E-play-be, "mi csináltuk" a Starlight party sorozatot a PECSA-ban, stb., stb. Én úgy érzem, benne "éltem" akkor azokban a zenékben, így nekem ezen idők zenéi leginkább "a zenék".
    2000 év elején azonban már annyira kiégettnek éreztem magam, hogy nagyot fordítottam a világomon. Ekkor már negyedik éve volt, hogy minden hétvégén két napot éjszakáztam, ebből egyet, vagy kettőt átdolgzotam (~este 6 körül már ott voltam, zárásig), másik napon pedig haverokkal mentünk szórakozni valahova, hogy úgy éreztem, nem bírom már tovább, fizikailag voltam kikészülve. Emellett persze hétköznap iskolába jártam, majd dolgoztam, szóval pihenés, mint olyan leginkább a hétköznapokon történtek. Akkor úgy döntöttem, befejezem ezt a fajta életet.
    Azóta leginkább informatikával foglalkozom, de továbbra is megmaradt a technikai érdeklődés, 1-2 diszkót még felszereltünk utána, részemől amolyan nosztalgikus, alkalmi munka keretében, de ennyi. Azok a zenék továbbra is nagyon tetszenek, úgy vélem, az egy nagyon meghatározó, soha vissza nem térő és sokszor "visszasírt" korszak számomra, melyet szeretnék úgymond "learchiválni". Azaz minél több, abban az időben készült zenét, mixet megszerezni, mert így tíz év távlatából úgy látom, nekem egy életre azok lesznek "a zenék". 2000 után készült zene rám Paul Kalkbrenner kivételével nem nagyon számít zenének (persze fenntartom, hogy talán nem is keresgélek a mai zenék között nagyon és emiatt is lehet ez).
    Zárszóként még annyit, hogy óriási hatással voltak rám mindig is az ilyen partikon, nagyobb szórakozóhelyeken használatos zöld argonlézerek, akkoriban iszonyatos árakon is mozogtak. Ez a fajta érdeklődés és egy egyfajta birtoklási vágy, valamint az eltelt idő tette lehetővé, hogy most már sajátom is legyen, nemrégiben került birtokomba egy. Bár nem egyszerű az üzemeltetése, nem is feltétlen akarom (3 fázisú "ipari áramot", folyamatos vízhűtést igényel), de jól mutat a polc tetején :) (Táppal együtt kb. 80 kg a súlya). Emellett ma már divatosabb, kisebb, könnyebb diódás lézerek vannak, ilyeneket hobbi szinten építgetek, melyek teljesítménye közel akkorák, mint az akkori gázlézerek. Van saját szkennerem is, ami a sugarat téríti el X-Y irányba, gyorsabb is, mint amik akkor működtek. Cél az, hogy egy három színű (RGB) lézer projektort építsek belőle, ami egy 2-3 ezres férőhelyű helyen is megállná a helyét.

Hát ebbe vegyült kicsit más is, mint a zenei ízlés alakulása, sorry, remélem nagyon nem untattalak titeket.