Panzer General 2
  • masiktibor
    Tegnap este megint leültem egy kicsit (három órácska lett belőle), folytattam a Gibraltár pályát. Kétszer is jött balról erősítés, a másodikat már nem vette le az égről olyan simán a légierőm, de azért utolsó körben sikerült a BV elsőre és az ellennek nem sok egysége maradt (néhány szétszéledt hajó és az északon partraszállt néhány földi egység). Érdekes pálya volt, tényleg sokféle egységgel és sok hajóval (két hajó vezért is kapott). Utána a két Észak-Afrika pálya sima BV load és veszteség nélkül, most Málta jön. Még mindíg viszem a PZIID-ket és PZIIA-t, vezérrel a hét és nyolc lépés nagyon hatékonnyá teszi őket. Kár hogy már Afrikában sem lehetett venni, még egy darabig nem lesz csere azt hiszem.
    US kampányt nem játszottam még és a Prokhorovka pályára már nem emlékszem, de tankcsatánál túlerő ellen csak egy taktikát ismerek, és ez is csak akkor működik ha nem csak beáll védekezni az ellenfél hanem támadni is próbál. A felderítőit és az előretolt gyalogságokat likvidálni kell vagy legalább hátrébb kell tolni hogy ne lásson, megállni 2-3 hex távolságban gyalogsággal vagy tank elleni löveggel, mögé oldalról is védett ágyúk hogy ne férhessen semmivel hozzájuk, és bízni abban hogy egy-két tankkal beleszalad a sorba. Az így legyengült egységet meg kell ágyúzni vagy légierővel támadni, aztán gyalogsággal szintén, majd a maradékot tankkal kivégezni lehetőleg úgy, hogy utána még tudjon lépni. Utána felderítés, sor előretol, és a többi ugyanígy. A spotting értéket mindig figyelni kell, és ha így sikerül átbillenteni a mérleget akkor már mehet direktben is az előrenyomulás. Néha érdemes csaliegységet látómezőben hagyni és a várható támadás útjába rejteni egységeket, az ilyen beleszaladós taktika tankoknál és légicsatában is működni szokott. A kieső helyen lévő egységekkel nem kell foglalkozni, ezekhez elég esetleg egy-két kisebb egséget hátrahagyni, koncentrálni kell a fő erőket a feladatra. Kikerülni nem igazán lehet semmit, a legjobb a villámháború, minnél nagyobb veszteséget okozni a lehető legkisebb veszteséggel a lehető leggyorsabb előrenyomulással. Nagyon legyengült ellenséges egységet nem szabad életben hagyni, mert általában sokat tapasztalódik az ütlegeléstől, és ha az ellen utánpótlással feltölti akkor utána nagyon nehéz kinyírni, fel tud tartani egy egész hadoszlopot. Az egységek összeválogatásakor a gyengébb de gyorsabb vagy nehéz terepen jobban mozgó egységeket szerintem érdemes preferálni, ebből többet is lehet tartani, így az ellenfél lőszerének kifogyasztása is lehet egy lehetőség ha sikerül úgy körbeállni hogy ne tudjon tölteni. Szerintem fontos hogy minden fegyvernemből vegyesen legyen a seregben mert csak így lehet gyorsan haladni, és a gyalogságot nem szabad hanyagolni mert olcsó, gyorsan tapasztalódik, és beásott gyalogság ellen (amiből általában a legtöbb van minden pályán) a legjobb.