777
Panzer General 2
  • masiktibor
    Üdv. mindenkinek!
    Lehet hogy blama probléma, de ha tud valaki megoldást legyen szíves segítsen.
    Minden a régi monitorom jobblétre szenderülésével kezdődött, kénytelen voltam venni egy újat. És mivel terjedőben van és olcsóbb is mint a régi 4:3 képarányú LCD-k, egy wide-ot sikerült beszerezni, ráadásul mivel nem értek nagyon hozzá és ár-érzékeny is vagyok egy teljesen átlagos analóg csatlakozós monitor sikeredett (ASUS 220D). Némi állítgatás után egy kisebb 4:3 képarányt beállítva az asztalon sikerült aktívvá változtatni a monitor menüjében a 4:3 képarány beállítást, és így sok játék automatikusan "átállt", működik a keskenyebb képernyőn. De a PG sajnos csak elnyújtott képen működik, minden hatszög lapos, és így nem az igazi. Lehet a játékot valahogyan átállítani hogy normális képaránnyal is megjeleníthető legyen?
    Előre is köszönök bármilyen segítséget!
  • kerla
    Hát, csak elkezdtem a GE kampányt. :) Viszont most gondolkodok, hogy érdemes-e BV-zni mindig az elején, hiszen ha Dunkirket BV-vel fejezem be, 3 pályát átugrik és már a Windsor következik....ez így szép és jó, de 3 pályán nagyon sokat lehet tápolni a sereget...Vagy a véderő erőssége is változik ha kihagyok 3 pályát, vagy uolyan erős így is, úgy is...mert egy prototípusért nem érdemes 3 pályát kihagyni, pláne ha ott rengeteget lehet fejlődni...Ötlet?
  • kerla
    No, a GWC kivégezve. Érdekes volt a vége, változatos küldetések, szép pályák, tetszett, bár suit nélkül nem kezdenék bele, mert simán elég stresszes volt...
  • kerla
    Háát, mit mondjak, vesszenek a ruszkik!!! :-) Mondjuk a háború végére a Szovjeteknek erős páncélosaik és sokszoros túlerejük ellenére is hatalmas veszetségeik voltak gyenge emberanyag és a többnyire agyatlan taktika miatt...lényegében a mennyiségi versenyben nyertek.
  • PetruZ
    Az RWO-t egyelőre jegelem. Az első pályán frusztrálóan sz*rul ment minden, nem is értem, miért. Pedig a ruszki páncélosok is erősek, főleg a védelmi értékeik, mégis a Berlin felmentésére érkező német egységek feleolyan (5-ös) töltöttséggel simán szétszedték minden páncélosomat. A ruszki légierő meg gyakorlatilag nulla, az angolok és az amerikaiak 2-3 kör alatt leradírozták az összes gépemet, akárhányat is vettem...
  • kerla
    Gratula! Nálam most jön Szingapúr, aztán a GE kampányt tervezem elkezdeni, de lehet, hogy a nyáron nem lesz rá időm.

Ruszkikkal még nem játszottam, túlságosan utálom őket ahhoz, hogy velük játszak..ha román egységeket kapok szövetségesként, azokat is mindig bedarálom, ha nem lenne szükséges, akkor is... :-)
  • PetruZ
    No, a hét végén másodszorra is végigtoltam a GWC-t. Az utolsó "poén" pálya előtt a két szingapúri az emlékeimnél keményebb volt, az elsőt kétszer kellett újrakezdenem, hogy sikerüljön a BV (és meg lehet csinálni, ha a deploy során a megfelelő egységeket választjuk és van még egy kis szerencsénk is :) ). Az egész kampány alatt ez volt az egyetlen pálya, ahol visszatöltöttem. Végül 9 "sima" V-m volt, a többi az BV lett.
    Azt hiszem, a következő nagyobb kampány a Red World Order lesz, egy év alatt (1944-45) harmincvalahány pálya után világuralom a ruszkikkal... fincsi! :)
  • farferi
    Felraktam én is ezt az újabb verziót amiről pár oldallal előbb írtatok.Hát volt meglepetés az első kampányban, a spanyoloknál több az ellen mint a saját egység, meg nincsennek ágyúim csak kettő.Érdekes lesz.
  • kerla
    Köszi! Igen a második verziót gyakran szoktam alkalmazni (azaz mindig), a suitosat eddig nem néztem ilyenformán. Ruszkik likvidálva Kazanban, még az Urálban is rendbe teszem őket és meglesem ezeket a fránya szövetségeseket, miért nem törődnek már bele a frankóba :)
  • PetruZ
    Úgy emlékszem, van még egy partraszállós. Miután az ellenálló szovjeteket helyrerakod, vannnak még a délkelet-ázsiai angol és amcsi területek és úgy emlékszem, az egyik (talán a legelső) szintén partraszállással kezdődik.
    Meg tudod nézni te is: Suite-ban betöltöd a kampányt, duplaklikk a scenario-ra és jobb felül az ikonoknál van egy "Map view" (kis dombocskák vannak rajta), ahol komplett felderítést végezhetsz. :) De ugyanez, ha egy HQ-s (előző pálya megnyerése utáni, de még a következő pálya indítása előtti) savegame-et töltesz be, akkor még a deploy előtt átnézheted az egész térképet ugyanezzel az ikonnal.
  • kerla
    Nemt udjátok GWC kampányban a 38-as pálya, Kazan'44 után még lesz partraszállós pálya? A scenario list-ben elvileg van Singapure meg ilyenek, annak tűnnek, de nem vagyok biztos benne..Csak azért, hogy a partraszállás miattai felszereléseimet végre lecserélhetem-e?
  • Wreck86
    kérdés:
    az 1.02 patch önmagában mit javít a játékon?
    mert cd-s eredetim van és felpatcheltem kíváncsiságból.
  • LSSAHPAUL
    A termopüle pályán járok, és megint az olasz gyalogságot reptetem ellenséges terület felett mint csalit, nem baj ha lelövik ugye köv körben ottvannak az ellenséges vadászgépek és leszedem őket, így nem jön bombázót vagy ágyut támadni :) és történt egy érdekes eset: olasz 13-as csendőrség utasszállítóját megtámadta egy 13-as hurrican I-es, az utasszálító vesztett 6-ot de leszedett 2 vadászépet, még rögögni se volt időm amikor újjabb vadászgép támadta meg ezt az utasszállítót egy 4*os de csak 3-as Spitfire I-es és mind meghalt, nem szedett le egyet se az utasszállítóból :D
  • kerla
    Én csak akkor játszom teljesen ésszerűen ha nem használok suit-supportot :) És GWC-n igénybe vettem, mert sosem végeznék. Kezdetektől viszek magammal egy Toldi magyar tankot, már 15-ös és szépen tisztogat a hátországban mindig, amolyen megsemmesítő funkciója van, karöltve a korábbi huszárokkal, de őket felfejlődést követően német ejtőernyősökre cseréltem. Sajnos a Franco harckocsimat is becseréltem, pedig érdekes volt, amikor a Spnyolokat támadtam 44-ben, ugyanolyan színt adott a foglalt városnak mint az ellen :-))
  • PetruZ
    Nem tudom, nekem annyira nem jött be, szerintem sérülékenyebb. A Hummel számomra ésszerűbb kompromisszum volt, emellett én inkább "tisztavérű" sereg híve vagyok. :) Pl. Marksman + Fire Discipline-os óriáságyút cseréltem le ilyenre, és amit vesztettem az 1 hex lőtávon, meg a soft tűzerőben, azt pótolta a hard tűzerő, a sokkal több lőszer, és a support fire képesség. Nem véletlen, hogy az amcsik kétségbeesetten próbálták leszedni, de akkor már Me 262-eseim voltak a lövegek védelmére, szétszedtem őket. :)
  • kerla
    Most kezdem, csak leraktam az egységeket egyelőre, ágyukból 3 nagyot meghagytam, mert később még jól jöhetnek, nagyon erősek. Partról szépen átlőnek majd. Egyébként kettőt olasz ágyúra cseréltem, ami önjáró tüzérség és 6 távolságot lő át, simán veri a Hummelt...igaz 2000-be kerül (szerencse a Führerrel jóban vagyok és megint utalt a számlámra...) :)
  • PetruZ
    No igen. :) Azért van hasznuk, én pl. a part mentén felálltottam őket és át tudtak lőni a túloldalra, meg a hajókra is. Viszont ilyenkor már van Hummel, én azokra cseréltem át néhányat. De egyébként az amcsi pályákon minden erős tüzérségre szükséged lesz, ne add el mindet, és a légierejüket is nagyon gyorsan takarítsd le az égről...
  • kerla
    Köszi, leszedtem, nemsoká kipróbálom!!

Most épp mérgelődök, hogy a klafa-erős tűzérségemmel nem megyek semmire, mert nem engedi a vízi szállítást, egész konkrétan a nagy tábori ágyúkat (M21-es sorozat és a K19 ill egyéb "nagyágyúk"). Frankón cserélehtem vmi bénaságra őket ha akarok tűzérséget is Washingtonba...
  • Wreck86
    Letöltési link:)
  • kerla
    Várjuk!!!!! :-)
  • LSSAHPAUL
    A Me-109 F-4/B vadászgépnek eszméletlen jó hangja van! Egy Lavocskin 5ös ellen is esélytelen de a hangja az nagyon bejön, ez lett a kedvenc egységem :)
  • Wreck86
    köszi!
    csináltam egy fiktív pályát,majd felrakom,csak bemásolni kell a sceanrióba és megy,de jópofa:)
  • kerla
    Igen-igen, kicsit túloztam, olvastam és értettem, hogy az olaszok kiugrani akartak és ezért én nyomom le őket, de mégiscsak....
    Egyébként légierővel és FJ-vel leradíroztam őket, csak most érzem, hogy túlzásba vittem az egységek upgrádolását, kaptam 2 proto vadászt is, így elég erős lettem, ami szintén nem jó, mert könnyű lenyomni az ellent...sehogysem akar jó lenni, nehéz megtalálnia pont egyenletes erőviszonyt...pláne miután a pályák is elég kiegyensúlyozatlanok, pl Windsort kőkeménynek vártam és elég langyi pálya lett, azzal próbáltak ellenálni, hogy minden bokorba légvédelmi egységet tettek...
  • PetruZ
    Ja, általában fent vannak azok is (a map-ok biztosan, az equipment-eknél többnyire csak link), de külön le kell vadászni őket és a #13-#15-ben leírtak szerint felrakni.
  • Wreck86
    Látom,köszi.Ugyanitt megtalálható az equip és a hozzá kellő pályák is?
  • PetruZ
    Magyar kampány van a Steve's oldalon, de más equip kell hozzá, mint amit általában használni szokás.
  • Wreck86
    Haliho!
    Érdeklődnék hogy talált e már valaki működő magyar campaign-t?Megfelelő dolgokat is hozzá (equip stb)?
    köszi!
  • PetruZ
    Nono, a GWC-ben az az olasz pálya arról szól, hogy vmi puccs történt és megpróbálnak kiugrani a szövetségből, nem támadják meg Németországot. Aztán kiderül, hogy vannak ott még mások is... :) Amúgy okés pálya, az elszigetelt egységekkel való időnyerő védekezés és a hatékony FJ használat tanpályája. :)
    Amúgy ha már itt jársz, akkor ez után következnek az USA pályák. Készülj fel rájuk rendesen, főleg a partraszállás lesz kemény. :)
  • kerla
    Hát bezony Milleren meglesztek szorongatva, az holtuti :-) (ez szép passzívos mondat lett)
    Én a GWC-n ámuldozok továbbra is, törökök után Anglia 3 pályán likvidálva, Svédek lenyomva, most az Olaszok (!) ellen megyek, bebörtönözték szegény Ducét és Németországra támadtak..hihető, miután lenyomtam már a fél vilgáot.. :)
    Persze suit nélkül valahol a 20. pályán battyognék még mindig sajna...
  • masiktibor
    Bár eddig a pályák zöme ugyanaz volt mint a korábbi kampányban, és mivel ezeket már ismerem így könnyebbek voltak. Az első orosz pálya és Gibraltár is új volt, remélem amire gondolsz az is új lesz, akkor biztosan megszorongat. Hát akkor úgy néz ki tovább játszom ma délután, hátha elérek odáig. A hétvégén úgysem leszek gépközelben.
  • LSSAHPAUL
    Eddig igen, de én már tudom hogy lesz egy orosz pálya nemsokára ahol vért fogunk köpni :) akkora túlerővel és önbizalommal játszik a gép hogy képes a folyón átkellve,folyóban állva támadni :), szal rendkivül agressziven játszik, ezért kell olyan ágyúból minimum 3 ami ad támogató tüzet! Enélkül nem hogy előre nem tudsz menni hanem rendesen felszámol a gép :p
  • masiktibor
    Igen, Málta is jó pálya nagy tengeri csatával. Én kettő kicsi kétfedeles gépet vettem hajók ellen és be is váltak. Málta után nagylelkűen prototípusként adott egy SS lovasságot, a sima lovasságnál gyengébb (HA1, SA5) értékekkel. A második orosz pályán beleszaladtam vele egy tankba ami mögött volt egy löveg is, hát nem élte túl a dolgot. Nem tudom mire lett volna jó, illetve hogy volt-e valamilyen spec. tulajdonsága, nem derült ki rövid pályafutása során.
    Tehát visszatérve az egységek speciális tulajdonságaira, lehet hogy már írta valaki korábban, a Suit program nélkül is lehet valahol látni hogy egy egységnek mi a plusz képessége? Pl. entrenchment ignorálás, terepfüggetlen lépés, hordozóról fel-le szállás, ejtőernyőzés, stb. Nekem az első prototípusként kapott egységem valami jagdferbrande nevű gyalogság volt, talán már a lengyel pálya előtt megkaptam. Ezzel is simán lehet beásott várost kitakarítani, és szerintem tereptől függetlenül lép négyet, de ezen sem látok sehol jelzést vagy ikont hogy az enginerhez hasonlóan lenne beásottság független képessége. Máltán lehetett volna még ejtőernyősként is bevetni. A zöld-sárga keretes győzelmi-hex jelzésekhez hasonlóan nem vettem észre míg a fórumon nem olvastam róla.
    Orosz pályák egyenlőre túl könnyűnek tűnnek, semmi tapasztalt ellenfél, semmi komolyabb beásottság, az egyik pályán talán két körrel a BV-re adott idő előtt végeztem úgy hogy minden pályán lévő egységet likvidáltam.
  • PetruZ
    Az egységeknél a "távcső" ikon. Azt jelenti, hogy hány hex-re lát el optimális időben. Esőben, hóban persze ez jelentősen csökken. :)
  • spanish
    Szia! Köszi! Hol figyeled a spotting értéket? Vagyis ez mit jelent panzer nyelven?:)))
  • PetruZ
    Csak kiegészítés:
    Beásott gyalogság és erődök ellen (AdlerKorps-szal) az engineer és a sturmpionere a legjobb, mert csak nekik van entrenchment ignoráló képességük.
    Egyébként a gépi AI előszeretettel támadja a távolsági lövegeket, bombázók, repülők, tankok ha tudnak, mindig azokra mennek először. Így esetleg érdemes bepróbálni egy páncélozott csapatszállítós (hard target), önjáró légvédelemmel őrzött löveggel a csalogatást, bár drága mulatság lehet... :) Egy önjáró flak is betöltheti ezt a szerepet, sokkal olcsóbbak is, viszont sérülékenyebbek.
  • LSSAHPAUL
    Málta is nagyon fincsi pálya megint, élvezni kell minden mozdulatát! Én már az orosz fronton harcoklok, ha bvnél valami jó hard attakos cuccot kapsz azt becsüld meg :) illetve kell majd pár ágyú és bombázó az orosz frontra, minimum 3 fw200as-> még most szólok mert 1 csíkot tudnak fejlődni a hajókon :)
  • masiktibor
    Tegnap este megint leültem egy kicsit (három órácska lett belőle), folytattam a Gibraltár pályát. Kétszer is jött balról erősítés, a másodikat már nem vette le az égről olyan simán a légierőm, de azért utolsó körben sikerült a BV elsőre és az ellennek nem sok egysége maradt (néhány szétszéledt hajó és az északon partraszállt néhány földi egység). Érdekes pálya volt, tényleg sokféle egységgel és sok hajóval (két hajó vezért is kapott). Utána a két Észak-Afrika pálya sima BV load és veszteség nélkül, most Málta jön. Még mindíg viszem a PZIID-ket és PZIIA-t, vezérrel a hét és nyolc lépés nagyon hatékonnyá teszi őket. Kár hogy már Afrikában sem lehetett venni, még egy darabig nem lesz csere azt hiszem.
    US kampányt nem játszottam még és a Prokhorovka pályára már nem emlékszem, de tankcsatánál túlerő ellen csak egy taktikát ismerek, és ez is csak akkor működik ha nem csak beáll védekezni az ellenfél hanem támadni is próbál. A felderítőit és az előretolt gyalogságokat likvidálni kell vagy legalább hátrébb kell tolni hogy ne lásson, megállni 2-3 hex távolságban gyalogsággal vagy tank elleni löveggel, mögé oldalról is védett ágyúk hogy ne férhessen semmivel hozzájuk, és bízni abban hogy egy-két tankkal beleszalad a sorba. Az így legyengült egységet meg kell ágyúzni vagy légierővel támadni, aztán gyalogsággal szintén, majd a maradékot tankkal kivégezni lehetőleg úgy, hogy utána még tudjon lépni. Utána felderítés, sor előretol, és a többi ugyanígy. A spotting értéket mindig figyelni kell, és ha így sikerül átbillenteni a mérleget akkor már mehet direktben is az előrenyomulás. Néha érdemes csaliegységet látómezőben hagyni és a várható támadás útjába rejteni egységeket, az ilyen beleszaladós taktika tankoknál és légicsatában is működni szokott. A kieső helyen lévő egységekkel nem kell foglalkozni, ezekhez elég esetleg egy-két kisebb egséget hátrahagyni, koncentrálni kell a fő erőket a feladatra. Kikerülni nem igazán lehet semmit, a legjobb a villámháború, minnél nagyobb veszteséget okozni a lehető legkisebb veszteséggel a lehető leggyorsabb előrenyomulással. Nagyon legyengült ellenséges egységet nem szabad életben hagyni, mert általában sokat tapasztalódik az ütlegeléstől, és ha az ellen utánpótlással feltölti akkor utána nagyon nehéz kinyírni, fel tud tartani egy egész hadoszlopot. Az egységek összeválogatásakor a gyengébb de gyorsabb vagy nehéz terepen jobban mozgó egységeket szerintem érdemes preferálni, ebből többet is lehet tartani, így az ellenfél lőszerének kifogyasztása is lehet egy lehetőség ha sikerül úgy körbeállni hogy ne tudjon tölteni. Szerintem fontos hogy minden fegyvernemből vegyesen legyen a seregben mert csak így lehet gyorsan haladni, és a gyalogságot nem szabad hanyagolni mert olcsó, gyorsan tapasztalódik, és beásott gyalogság ellen (amiből általában a legtöbb van minden pályán) a legjobb.
  • kerla
    Huhh, bevallom én cask a németekkel játszok, amcsikat nem szeretem :) Korábbi HSZ-ekben linkelve találod a pgsuit programot, ott bármit tudsz állítani a játékon ill. mégvisszább van egy komplett PG 2 +50 kampánnyal integrált kis csomag.
  • spanish
    Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni. A US campaign-el játszom, a Prokhorovka pályán vagyok. Ez a II. vh legbrutálisabb tankcsatája volt. Azonban nem tudom BV-re megcsinálni, igaz még csak 2-ra próbálom. Kell valami spec taktika? próbálok elslisszolni a német tankok mellett, hogy délre érjek, de nem tökéletes.
    Valamint campaign path-et tudtok hozzá? Köszi!
  • LSSAHPAUL
    #494 en írtam hogy 3 saját nehézbombázóval ( ugye az olaszok adnak még 2őt ) nagyon élvezetes a pálya mert 1 repülő 1 hajó, és még a tengeralatjárók is szépen szedik az ellent, szal a nemhogy engem szednek a hajói hanem az én hajóim szedik az ellent. A repülőimet nem is kell földi harcba bevessem olyan simán haladok a szárazföldön. Mikor megjelenik az ellenséges légi-erősítés, még abban a körben el is pusztul. Nyomtam egy screenshootot csak magamnak erről a légi harcról mert kb 10 különbőző vadászgép van egy képernyőn.. lehet majd feltöltöm valahova :)