SG Fórumozók Képtára - http://tagok.sg.hu/keptar/

Nincs "Szívkirályevolúsün", képzeld oda, ha fáj!

Képberakás előtt olvasd el: Gyakran Ismételt Kérdések
  • IMYke2.0.0.0
    Igen, a cigányok (mert utálom a "roma" szót, túl mesterkélt!) majdnem onnan származnak. India és a mai Pakisztán közti prériről, bár egyes antropológosok (a Kedvesem is hallgat ilyet a PTE-n) vitatják a közvetlen indiai származást, én amondó vagyok, hogy ez nem kérdéses.
    Az már más kérdés, hogy a Mongol Birodalom, majd később a Török invázió elől miért kezdtek Európa felé menekülni, s amikor lecsitultak a dolgok, miért kezdték magukat a "Fárao népe"-nek hívni (tudniillik így kaptak, nem egy helyen áthaladáshoz szükséges ún. "menleveleket" - ma ezt menetlevélnek ill. útlevélnek hívják)...
    Az "én" cigánycsoportom, a beások, tulajdonképpen románok.
    A román nyelv archaikus változatát beszélik, melyet a XIX. század közepétől Erdélyben elfelejtettek, és a század végén, a nyelvújítások végképp megreformáltak.
    Persze, még így is érthető számunkra a román nyelv, de ezt úgy kell elképzelni, mint egy budapesti számára a "pálóc" nyelvjárást --- óma = alma (pl.)

Mindennemű, magyarításra vonatkozó kérdés előtt mindig nézd meg a HONLAPOMON lévő ".:Magyarítás lista:." -t!
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004