"Velemenyem szerint eppen attol CISC proci hogy hardveresen benne vannak olyan dolgok mint pl mmx sse stb... A risc-ben pedig csak az altalanos celu ALU van de az van felturbozva. Amirol te beszelsz az szerintem a mikroarchitektura es a mikrokod. Egy gepi kod tobb mikrokodbol all.
Szoval mint emlitettem attol meg hogy mikrokodot hasznal nem neveznem risc-nek a belsejet. Es a risc procikban is van mikrokod.."
a CISC és a RISC közötti különbség teljesen független mindenféle SIMD egységtől
CISC/RISC:
utasítások száma:
200+/max50
regiszterek száma: kevés/sok
nagyjából ez az a két dolog, ami a legfontosabb.
nem az MMXtől, meg az SSEtől lettek a pentiumok CISCek.
meg kell hogy jegyezzem, az IBM POWER4ben, G5ben, SUN USIIIban és sun USIIIiben is vannak SIMD egységek, pedig ezek tényleg igazi echte RISC processzorok kívül belül.
Ha valakit kicsit komolyabban érdekel ez a téma, akkor van itt egy előadástervezet, amiben találhat érdekes dolgokat. mondjuk a CISC/RISC közötti különbségek épp nem szerepelnek benne, de sokminden más igen. http://praetor.web.elte.hu/procv3.ppt
"Figyu, én eddig úgy tudtam hogy az x86-os utasítások felcserélése az új P4-eseknél igenis megengedett (pl. ha van egy MOV EAX,EBX és utánna egy MOV EDX, 8 akkor azok felcserélődnek)."
Nos a P4el akpcsolatban nincsnek konkrét ismereteim, de a K7 egészen biztosan nem cseréli fel az utasításokat, és én úgy tudtam, hgy az X86 is alapjában véve nagyon kötött utasítássorrendű.
az ilyen példáskat, mint amiket te mondtál a fordítónak nem szabad bele tenni, aki meg ASMben programozik, az meg ne csináljon ilyet.
de a P4 lehet, hogy játszik ilyen felcsrélőst, majd ha lesz időm(vizsgaidőszak után) utánanézek.
és remélem senkinek sem gázoltam a lelkébe, ha igen, nem volt szándékos.