10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #996
    A csehek szerint elavult Gripeneket vettünk

    Nem igaz, hogy Magyarország elavult Gripen típusú vadászrepülőgépeket vásárol, a magyar légierő ugyanolyan repülőgépeket használ majd, mint amilyeneket a cseh kormány vásárolni tervez - nyilatkozott Hollósi Nándor, a honvédelmi miniszter főtanácsadója az MTI-nek szerdán.


    Hollósi Nándor nyugállományú tábornok mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap írása szerint Magyarország régi Gripeneket kap, amelyek túl drágák, nem kompatibilisek a NATO légierejével, valamint repülés közben nem tudnak üzemanyagot felvenni.

    Hollósi Nándor mindezt cáfolva közölte: a magyar légierőben 2006-tól rendszeresített Gripenek "száz százalékos együttműködésre képesek a NATO-tagországok összes repülőgépével, mindenfajta műveletben." Hozzátette: ezek a Gripenek képesek a levegőben történő utántöltésre is.

    A cseh lap szerint Csehország nem kívánja elsietni a tárgyalásokat a svéd kormánnyal a 14 Gripen típusú vadászgép bérléséről, mert tanult a magyarok hibájából. A tábornok hangsúlyozta: "a Magyarországnak leszállítandó Gripenek milliméterről milliméterre ugyanazok lesznek", mint amilyeneket Csehország vásárolna. A főtanácsadó közölte: nincs értelme összehasonlítani a két beszerzést, hiszen Csehország még alá sem írta a szerződést, másrészt a két kormány szándékai is eltérőek.

    Hollósi Nándor ismertetése szerint Magyarország 210 milliárd forintért 10 éven keresztül bérli a 14 Gripen vadászrepülőgépet. A 10 év leteltével, 2016 márciusában az utolsó bérleti díj befizetésével - és minden egyéb költség nélkül - Magyarország megkapja a repülőgépeket és a hozzájuk tartozó földi támogató rendszert.

    Csehország ezzel szemben 5 éves bérletre írta ki a repülőgépekre vonatkozó tendert, amely opcióként további 5 évre meghosszabbítható. A tábornok közölte: korábbi nyilatkozatok szerint Csehország 2008-ban már pályázatot írna ki új repülőgépeket vásárlására, tehát nincs arról szó, hogy megtartják a Gripeneket. Vladimír Spidla cseh miniszterelnök decemberben jelentette be, hogy Csehország légvédelme számára 14 darab Jas-39 Gripen vadászgépet vesz bérbe Svédországtól, és megkezdik az erről szóló tárgyalásokat.