10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #92220
    Na, mert érdekelt a dolog, keresgéltem tüzérségi lőtáblákban, 250m/s volt a legkisebb becsapódó sebesség. Ez alatt már csak az aknavetők.
    Hangsebesség feletti 122-152-es gránátot pár (jó viszonyok mellett 1-2) kilométerről hallani. Nyilván amikor már elment. Hangsebesség alá lassult gránátnál viszont ugye nincs hangrobbanás. Illetve nem tudom, hogy mondjuk egy 250m/s mal repülő tárgyat, a röpirányba eső irányból milyen messziről lehet meghallani. Gondolom itt valami légnyomódásos, doppleres dologhoz kéne kevésbé világtalannak lenni.

De a lényeg, hogy márpedig lassul hangsebesség alá bizonyos körülmények közt. (Kissé ívelten, alacsony töltettel, mert ha nagyon felmegy akkor gyorsul megint, szóval ne az utolsó sorokat nézze aki szintén rápillant a dologra.)

Motorok vagy gyors autókhoz tudom csak hasonlítani, ott is ha nyomják neki rendesen akkor csak közelről hallani meg amikor az ember felé jön, aztán huss.. Na az ugye a környékén nem szokott lenni 100m/s-nak. Nem tom, mondjuk egy Forma-1-es autó megy ennyivel?

BM-21 lőtáblát nem találtam, így tippelni sem tudom, hogy mennyivel csapódik be. Az, hogy mennyire gyorsul fel az egy dolog, a hajtómű pár másodperc alatt kiég, onnan ugyanúgy lassul az is, majd a leszállóágban ugyanúgy mint bármi más gyorsul valamennyit.

Meg ugye pont a BM-21-nél ott vannak a fékezőgyűrűk, amivel az alaplőszernél kicsit tudják variálni az ívet.

Mindent egybevéve, nem látom sok realitását, hogy akár egy hangsebesség alá valamennyivel lassult gránátot olyan messziről meg lehessen hallani, a célterület irányából, hogy ott nagyon szaladgálásra idő legyen.
    Másrészről meg nem találtam arról semmi konkrét dolgot, hogy ugyanez - a hangsebesség alá lassulás bizonyos körülmények közt - ne eshetne meg a BM-21 rakétáival.

Remélem valaki bölcsebb jár majd erre.