10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    #92172
    Janáj, most kicsit nagyon fejjel rohansz a falba.

    Az APC és IFV pontosan azért lett kitalálva, hogy a gyalogosokat minél tovább védje a legveszélyesebb irányokból a kézifegyver és géppuska és a tüzérségi tűz ellen is.

    Egy aknavető azért tud veszélyesebb lenni, mert olyan rövid a gránát repülési ideje és annyival kisebb a szórása, hogy pontos célzás esetén túl sok mindent tenni nem lehet. 2-3 perc alatt, ha szerinted nem tud 6 ember mondjuk beszállni egy M2-be, ami értük is megy akár 300-400 méterre is, akkor szerintem picit el vagy tévedve. A nem PGM gránátok ellen igen jó védelmet adnak ezek, ezek mozgó mini bunkerek kvázi.

    A gránátok repeszei ellen szinte teljes védelmet adnak a mai IFV-k, amiket még oldalról sem lőnek át a nehézgéppuskák sem, nemhogy szemből. Az APC-k oldalról és hátulról már kevésbé, de itt is hatalmas difi van már az elmúlt 10-20 év és a klasszik hidegháborús eszközök között. Ellenben egy 155 mm-es löveg repeszátütése nem sokat változott, mert nem lehet minden gránátva szupererős repeszt tenni és a távolsággal adódó lassulással sem lehet mit csinálni.

    A repülős példám csak analógia volt. Ha ott volt idő cirka 35+ éve lesüllyedni a horizont alá, akkor, ha a gyalogságot kísérő járművek nem km-re dekkolnak, akkor azokba vissza lehet szállni. Főleg, ha a tüzérségi radar jelez és azt is, hogy kb. hova fog esni a gránát.