10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • F1End
  #92048
  Bizonyos katonai eszközök
  - lézert használnak a célpont távolságának mérésére, s ezáltal lőelemképzésre: első sorban harckocsikról van szó, melyek célzás során a célpontot lézerrel megvilágítják, s így a pontos távolságot tudva képesek a löveg csőemelkedését úgy beállítani, hogy pontosan eltalálják a célpontot. Ha jól tudom napjainkban a legpontosabb távolságmérők jellemzően lézeresek.
  - lézert használnak a fegyver célravezetésére: itt első sorban olyan páncéltörő rakétákról vagy bombákról van szó, melyek orrában olyan érzékelő található, ami képes egy adott hullámhosszon működő lézer visszaverődésének érzékelésére. A célpontot ezzel a lézerrel megvilágítják, s a bomba/rakéta úgy korrigálja a pályáját, hogy az adott pontba csapódjon be.

  A lézeres besugárzás jelző rendszerek az ilyen eszközök által alkalmazott lézereket észlelik, s riasztják a harcjármű személyzetét, hogy támadás alatt állnak. Egyes esetekben automatikusan védelmi intézkedéseket is elindítanak, mint például ködgránátok kivetése (melyek füstöt, ködöt képezve elrejtik a járművet a támadók elől) vagy mint például a T-90 -es harckocsinál, a torony lézer irányába fordítása (mivel a torony front páncélja a legerősebb, illetve így azonnal képesek az ellenséges tüzet viszonozni).