10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Mitől szállt el a ARH-70 Arapaho?

Hivatalosan a 2007-re jelentősen megszaladt munkaóra-díjaktól (emelkedő fizetések) és a beszállítók általi áremelések miatt. A Bell eredetileg 8,5 millió dollárért vállalta az ARH-70 darabjának leszállítását, 2007-re ebből cirka 14,5 millió dollár lett, menet közben a Bell értesítette a részvényeseit, hogy az ARH-70 program esetében ha megvalósul az eredeti árajánlat, akkor 2-3 millió dollárt is veszíthet a cég per leszállított gép.

Ehhez nem árt tudni, hogy a Textron cég (a Bell tulajdonosa) elég durva helyzetben volt ekkoriban. Volt egy Lewis B. Campbell nevű új CEO 1998-tól, aki alaposan átszabta a céget, fel akarta futtatni a Cessna és Bell eladásokat, sok új fejlesztés. Jött 2011 szeptember 11, és a megrendeléseket elkezdték visszamondani. A Textron nem tudott a katonai megrendelésekből komolyabban részesülni, a civil piac pedig összeomlott. A Bell ekkor nyerte meg az ARH-70 programot, a Boeing AH-6i ellenében, egyes vélekedések szerint csúnyán alulvágva a saját lehetőségeinek is az árajánlatban. Az árak nőttek, a Bell pedig nem tudta / akarta az árakat mélyen tartani és veszteséggel folytatni a programot. Hozzá kell tenni az ARH-70 nem volt egyedül ezzel, de ettől még sok más programnál nem volt probléma ennyire a túlköltekezés, itt igen...

Az OH-58F hogyan lett 10 mrd USD...?

Nagyjából egy milliárd a fejlesztés, 368 új gyártású gép (darabja cirka 8,5 millióra volt taksálva) és a régebbi OH-58A, C és D gépek átépítése F változatra, ami cirka 5 millió per gép (pontos számot itt nehéz hozni, 500-700 között mozgott az aktív gépek száma, a 10 milliárdos összeghez vagy 1200-1300 Kiowa kellene, szóval egyértelműen én sem értem ezt az összeget).

Miért teszik le az EO/IR tornyot az orr alá? Értem én, hogy kényelmesebb szervizelni és kisebb vibráció, de más téren visszalépés, ha ott van az érzékelő...

Eltérő alkalmazás. A Kiowa Warrior a hidegháborús koncepcióra épült még, ahol a Kiowa a bokorszinten repked, és a terepadottságokat kihasználva kukucskál fedezékből, hogy az ellenséges harcvonal ne lássa és ne tudjon lőni a helikopterre. Csakhogy 2003-ban már ugye más szelek fújtak, és nem tűnt túl jó ötletnek a kis magasságban való repkedés ott, ahol bármelyik ház mögül rádlőhetnek AK-val, PKM-el, RPG-7-el, olykor ZSzu-23-2-vel. Szóval viszonylag magasabban lett volna célszerű repkedni, csakhogy az EO/IR érzékelő a gép legmagasabb pontján volt, így értelemszerűen nem volt ideális városi környezetben az ellenség felderítésére, ahol inkább lefele kéne nézelődni...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.10.03. 16:22:15