10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #91588
    Elképzelhető, hogy igazuk is lesz és nem lesz számottevő, fiatal lánykoromban azzal még számolni kellett, hogy egy gránát festett vagy sem. A festett kicsit messzebb megy. Viszont a gyújtón rajtahagyott vagy levett kicsi, de masszív kupak miatt nem. Akkor nyilván számolni számolnak vele mint lőelemet módosító faktor, de harcászatilag nem.

A gránáttest hosszával, tömegével nagy távolság esetén nem nagyon játszhatnak szerintem. A huzaghossz ugye állandó, azt belövik a lehető legoptimálisabbra, a legkisebb töltettől a legnagyobb töltetig, a leglaposabb röppályától a legmeredekebbig. Gyanítom ezt a mai napig legalább részben tapasztaltok és kísérletek alapján, a számítások kiegészítéseképpen. Ugye ez a huzaghossz egy gránáthoz lesz optimális. Amint könnyebbet, nehezebbet, hosszabbat, rövidebbet szeretnél, előbb utóbb akadályba ütközik az egyszeri tervező. A gránát hossza nem véletlenül akkora amekkora. Ha a hosszabb ugyanolyan lenne akkor lenne hosszabb is. Több robbanyag, több repesz. Nem az anyaggal spórolva lesz egy gránát rövidebb.

Megkérdezhetem, hogy ez a gázgenerátoros szórás kisebb ez honnan származik? Nem ,mondom, hogy lehetetlen, de 10-15 éve még biztos, hogy nem ezt tanították, illetve ellent mond mindannak - a kevésnek - amit én tudok, vagy tudni vélek a dologról. A vákum megléte vagy nemléte önmagában semmit ne befolyásol a szóráson. Az a lőtávot befolyásolja.

Valahol értem, vagy legalábbis érteni vélem :D , a percekig fenntartható 10 lövés/percet, viszont jó lenne ismeri azt a harcászati elképzelést amiért ezt a tűzsűrűséget löveggel akarták elérni rakéta helyett. Az ágyúlövés olcsóbb mint a raketta, de vannak korlátai.
    Mondjuk akik kitalálták nyilván nem csak a hasukra csaptak, az is biztos, hogy jól körberágták a témát mire erre jutottak. Kár, hogy az ilyen dolgok nem kerülnek nyilvánosság elé. Igazi csemege lenne.