10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #90948
    Szigorúan saját vélemény, de e mögött valahol a sportlövész lobby és egyes fegyverkultúrát kiépíteni szerető befolyásos emberek állhatnak. A sportlövészet nagyon mostohagyerek volt az elmúlt uszkve 10-15 évben. Anno a rendszerváltás után boldog-boldogtalan megtalálta a sportlövészetet, hogy maroklőfegyverhez jusson, mert viszonylag egyszerű volt (sportkártya, aztán hajrá, majd beírjuk a versenyen az eredményt). Aztán átestek a paci túloldalára, és úgy megszigorították (max. 2 lőfegyver, 3 minősítő lőversenyen való megfelelőség, amiből legalább egyet másik egyesület rendezésében kell megugrani, stb.), hogy egy tehetős réteg inkább lelépett ebből a milliőből. Ami viszont a kis egyesületeket küldte a padlóra, mert eltűnt a tagság egy jó része.

    Ehhez hozzájön, hogy megfelelő promóció és a fegyverkultúra hiánya miatt majdhogynem "láthatattlan" a sportlövészet. Tudsz mondani egy magyar sportlövészt? Ugye, hogy nem. Az utolsó ismertebb lövész Igaly Diána volt, több, mint 10 éve. Bognár Richárd már aligha ismert, mert nem lett érmes ugye olimpián. Ráadásul ők skeetlövészetben értek el eredményeket.

    A fiatalokat nem érdekli, mert a kisebb egyesületeknél (nálunk is) nincs nagy pénz, ahol meg komolyabb eszközök és jól felszerelt lőtér van, ott meg drága a tagdíj, amit a szülők nem tudnak / akarnak megfizetni.

    A mi kis egyesületünknél a legfiatalabb tag is 35+ éves. A tagság elsöprő többsége nyugdíjas. Az elmúlt cirka 20 évben időről időre feltűnt egy-két srác, akit érdekelt volna a lövészet, de vonzó körülményeket nem tudtunk teremteni, aztán a középiskola vagy egyetem miatt mind abbahagyta a lövészetet. A szakosztály az önkormányzattól éves szinten 100-150e Ft-t kap, a labdarúgás (TAO-val) 5 millió forintot.

    Ha a sportlövészet kap egy felülről jövő dotálást, akkor (talán) megindul egy pozitív kép, és nem valami láthatattlan "izé" lesz a hétköznapi emberek szemében, hanem komolyabb jövőképe lehett a sportágaknak is. Ehhez a legfőbb hiány jelenleg a megfelelő lőterek hiánya. A régi MHSZ lőterek jó része bezárt, új lőterek alig nyíltak, és azok is inkább a fizetős vendégek kiszolgálására jöttek létre. Most ezen próbálnak meg javítani...

    Hogy ez hogy jön a honvédelemhez? Úgy, hogy nincs fegyverkultúra. A fiatalok a nélkül nőnek fel, hogy valaha is esélyük lett volna legalább valamilyen fegyvert a kezükbe fogni. Szerintem a Honvédség valahol ebben is látja azt, hogy a fiatalokat nem érdekli a hadsereg, mivel olyan "távoli" és megfoghatattlan az egész.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.05.24. 14:22:57