10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Kisebb helye hogyan pakolsz be ugyanannyi lőszert úgy, hogy az automata töltő azért önmagában is elég terebélyes darab és csak az adott fix mennyiségű lőszert képes betárazni egyszerre…? A bio-töltőkezelő se nem különösebben nehéz, se nem különösebb terebélyes, igaz, neki viszonylag sok küzdőteret kell biztosítani, a lőszer mennyiségét viszont inkább csak az befolyásolja, hogy a többi dolognak (pl. motortérnek, üzemanyagnak) mennyi helyet akarnak adni.

A T-64/72/80/90 esetében ott a tökéletes példa, hogy az osztott lőszert tartalmazó tárat úgy hajtogatták, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el, és a töltőmechanika gyakorlatilag a löveg mögött egy fél méter hosszú, 30cm széles, 70 cm magas egység. Ekkora térbe nem fér el egy ember, max. ha levágod a lábát. :)

A nyugati automata töltőberendezések az egybeszerelt lőszer miatt szívnak, ilyen téren a szovjetek pragmatikusak voltak. Az osztott lőszerrel egyszerűbb az élet...

Fizikai lehetetlenség kisebb méretben ugyanannyi "hasznos terhet" beleszuszkolni. Ezek a tervezésnél kompromisszumos csúszkák, ha feltolod az egyiket, a másik kicsit lejebb megy.

Őőőő.... Fogod, kiveszed a töltőkezelőt, helyére behajtogatsz egy automata töltőt, a befoglaló méret ugyanakkora, ebből nem következik, hogy kevesebb lőszert tárolsz, ez már egy további döntés kérdése...

Számszerűen - a relativ apró T-72 22 lőszer van betárazva, 17 további betárazható nyugisabb időszakban. 39 lőszer összesen, ami impresszív ebben a méretben, de az ára az hogy gyakorlatilag bármilyen találat lőszert fog érni..
    A böszme nagy T-14-nél 32 lőszer betárazva, további 14 a testben = 48, szóval házon belül nagyobb méretben +25% lőszerkapacitás kapásból-
    Leónál ugyanez 15 + 27 = 42
    Leclerc esetében 22 + 18 = 40

A Leclerc, a T-72 és a Leo2 nagyjából egy kategória (39-40-42), mégis a T-72 sokkal kisebb méretű. Szóval akkor a kisebb méret ellenére mégiscsak el lehet helyezni ugyanannyi lőszert benne.

A T-14 szerintem külön kérdéskör, továbbra is, hozzáteszem, én 32+8-ről tudtam, és a 8 lőszer a torony végében van, itt a lilával jelölt részen: