-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
ambasa #90619 Miért kellene kimondani? Ez politika. Gazdasági érdekérvényesítés. Ha alkudsz valamire, elmondod minden gondolatodat, az eladónak, vagy a versenytársának? Szerintem egyébként, ahogy az sem szerencsés, hogyha a Lockheed monopol helyzetbe kerül, az sem, ha a Boeing kap egy kitöltetlen csekket, hogy bármit is csinálsz, kapsz megrendelést.
Természetesen lehet, hogy túlgondolom, és csak sima lobbitevékenység, ahogy arra utaltál a legelején.
Az a gond, ahogy látom, hogy a mérnöki szemléleteddel mindent a számok és az ésszerűség mentén próbálsz értelmezni, de a dolgok ettől bonyolultabbak. Nem tudhatjuk, hogy milyen más érdekek vannak még. Fontos-e a Lockheed vetélytársának megerősítése? Egyszerűen olyan döntéshozó van-e fontos pozícióban, aki inkább a bombázó, mint a vadász lobbi embere és az F-15-öt a két hajtóművével annak tekintik-e inkább, az egyhajtóműves F-35-el szemben? Mi tetszik éppen a politikusoknak (lásd USAF kontra A-10)? Vagy csak egyszerűen az F-15 idő előtti gyártósorának bezárása az adott városban elbocsájtásokat jelentene és így szavazatvesztést az egyik pártnak?
Biztos, hogy ugyanazokat az adatokat tekintik fontosnak a döntéshozók, amelyiket Te? Azt írod ma már nem fontos a csúcssebesség, de a szupercirkálási képesség meg igen? Ma már soha nem kell elfogni a célt? Nem lehet fontos, hogy 29500, vagy 22000 font bombaterhet vihet el a hordozó repülőgép? Nem tudom, de mennyi a legnehezebb fegyver, amit az F-15 tudd hordozni és mekkora, amit az F-35? Persze lehet, hogy igazad van és az F-16 block 70 alkalmasabb lenne erre a célra (nem tudom az oda vonatkozó adatokat az F-16 kontra F-15 esetében), de akkor megint fennáll a Lockheed kontra Boeing probléma. És a képet még bonyolítja, hogy a az USAF mellett ott van a Navy-Marines páros, amelyek az F-18-as révén szintén tudják támogatni a Boeinget, bár nem tudom, hogy hol van az F-18-as és hol az F-15-ös gyártósora, mert ez sem mindegy, mint már utaltam rá.
Ezek után, az USAF lapjában (amely nem tudom, hogy befelé, vagy inkább a közvéleménynek szól) egy autóskártya szintű magyarázó ábrát, amelyen megpróbálják előkészíteni/megtámogatni egy döntést csodálkozol és számon kérsz? Szerintem összekevered azok okozatot amikor számon kéred az ott lévő adatokat. Nem csak a műszaki és pénzügyi adatok alapján döntenek. Amik ott szerepelnek (és joggal, vagy a nélkül vitatsz, ami jelen helyzetben lényegtelen), nem a döntést, hanem annak megindoklást szolgálják és a közvéleménynek való eladását szolgálják.
TG