10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • F1End
    #90208
    Az orosz katonai repülés lemaradásával kapcsolatban:

    Tény, hogy az USA -val szemben erős lemaradásban vannak. Viszont ha csak európai gyártókhoz viszonyítunk szerintem jóval árnyaltabb a helyzet.A hidegháború során az európai és szovjet frontvadászok nagyjából hasonló teljesítményt képviseltek. (Pl. 60 -as évektől kezdve J-35, Mirage III vs MiG-21 [esetleg a Lightning -ot is ide lehetne venni, de az inkább elfogóvadász volt]; 70 -től kezdődően Viggen, Mirage F1 vs MiG-23 [+késői 21 -esek]), s harcászati csapásmérés területén is elég hasonló volt a helyzet (pl. a Jaguár kb Szu-17, a Tornado kb Szu-24 kategória teljesítmény tekintetében) Ez nyilván kicsit leegyszerűsítés, de nem volt olyan generációs különbség, mint például az F-15 és F-16 esetében a kortárs szovjet vadászokhoz viszonyítva, vagy ami most van az F-22/35 és minden más gép között. Amikor a 80 -as évek második felében elkezdett bejönni a MiG-29, Szu-27, nagyjából velük egy időben kezdett bejönni a Mirage-2000 és a Gripen (mondjuk ez utóbbi talán kicsit később), s csak valamivel később érkezett meg a Rafale és a Typhoon, amik inkább egy kategóriában vannak a Szuhojjal.

    Bizonyos területeken természetesen volt (van) lemaradás, ami például a különböző alkatrészek élettartamában mutatkozik meg, meg a svédek hálózati területen kb mindenki előtt voltak egész sokáig, de azért az utóbbi évtizedben az oroszok elég sok téren behozták a lemaradasukat.

    A lényeg: Egy Szu-35 vagy Szu-30SzM vs Rafale, Typhoon vagy Gripen (akár NG) összehasonlítás azért nem egyértelmű számomra, hogy légiharcban hol van az előny. Ha nincs amerikai AMRAAM, akkor csak a francia Mica marad mint ARH rakéta (mivel a Meteor még nincs rendszerben), s bár az R-77 sem egy sikertörténet, de úgy tűnik, az R-77-1 tényleg használható, rendszerseített eszköz lett. Levegő - föld képességek tekintetében szárazföldön az európai vasak előnyben vannak (TGP + irányított fegyverek túlsúlya), de tengeri célpontok és SEAD célú fegyverek téren szvsz az oroszoknak áll a zászló.