10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    De szerepel olyan is, hogy "ballistic cover", "ballistic rubber", "ballistic glass". A játék kb. 1947-2015 közötti járműveket használja, Mivel nem tudom leellenőrizni, hol szerepelnek ezek (egyáltalán), nem tudom, mire gondol, régi, vagy új technológiára? Gumikötény vagy valami más, újabb a rubber? A "ballistic cover" meg totál sötétség:)

Nos a legegyszerűbb a ballistic rubber és a ballistic glass. A ballistic rubber esetén simán gumi. Az amerikai angol előszeretettel áll neki mindenféle jelzőket aggatni az anyagokra, jelezve, hogy mire szánják. A ballistic rubber-t én egyébként lőtereken használt gumilapoknál láttam eddig inkább, ott annyi speciális van bennük, hogy általában újrahasznosított gumiból készülnek és jó vastagok. :P

A ballistic glass már trükkösebb, ugyanis a póriasan golyóálló üvegnek nevezett biztonsági, lövésálló vagy átlövésgátló üvegek lehetnek szerintem. Itt a szakmai nyelv is szana-szét van töredezve, még kereskedői/gyártói oldalon is láthatjuk golyóálló üvegnek nevezni - egyszerűen azért, mert a laikus így ismeri (lásd harckocsi -> tank esetét). Ha periszkópok védőüvegéről vagy egy sofőr előtti vastag lövésálló üvegről van szó, akkor én a 'lövésálló üveg' vagy 'átlövésgátló üveg' kifejezést használnám. Ha a páncélrétegeknél fordul elő (ott is volt ha jól rémlik ilyen megoldás), akkor simán üvegréteg.

Végül a ballistic cover. Szerintem ez az adott járműtől függő megjelölés lehet, és el tudom képzelni, hogy például a kevlár vagy hasonló anyagból készült paplanokat jelentheti. Ez esetben ez lehet például kevlár vagy kevlárpaplan. Igaz harcjárműveken ilyet még nem láttam, de szállítójárműveknél már igen:

Amennyiben a jármű nyitott fegyverállással rendelkezik, akkor a lövészt védő paneleket is nevezhetik így, amennyiben nem csak frontálisan véd (azt ugye általában ballistic shield néven szokták hívni).
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.01.13. 09:00:48