-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Nem értem a "mai" kifejezést. Régen használtak ilyen kaliberű hajókat is, még ha az 60-70 éve is volt. Akkor is érdekes módon beéprték a fleet carrier-ek mellett tengernyi kísérővel is. Talán ezt a látásmódot vissza lehetne hozni, hogy nem csak supercarrier és olyan rombóló van, ami már nehezebb és nagyobb, mint a Tico volt megjelenésekor, ami cirkáló volt...
Ma potensebb komm és hajtás, tehát nagyobb hatótáv fér bele azonos tonnába. A löveg és annak helyigénye meg talán kb. ugyanaz. 60 éve még kézzel töltögették a rombolók ágyúját is tudom, mert a HMS Cavalier-en elég jól megnéztem és bemutatták a folyamatot. Ehhez képest ma a 100 mm-es kaliber táján olyan autoloaderes ágyúk vannak, hogy 20/perc tűzgyorsaság felett is vannak, a AB osztály 127 mm-se ágyúja tud ennyit, nemhogy a kisebbek. És radaros a célzás.
A Navy és minden jenki haderőnemnek a megalomán és univerzális mániájából kellene faragni.
Ha talán annyi eszük lett volna, hogy mondjuk akkor az OHP-kat konvertálják át ágyús egységekké. Érdekes módon számtalan ország meg tudja oldani az OHP tovább éltetését és igen kompakt és sokoldalú egység, lásd Adelaide osztályt. Van rajta kis VLS tehát SAM és ASM képessége is lehet, ASW van helivel. Mindenz 4 ezer tonnából.
Bakker, a Navy hagyta elveszni rakétás képességeiket. Szuper. Akkor minden leszed és a 76 mm-es ágyú helyett építsenek be még egy 127 mm-eset vagy akkor komolyabb átszabás és legyen 2 db ilyen rajta és CM indítóból egy szerény kapacitás vagy MLRS rá. Voilá, van 4k tonnás fire support ship. Gyors, occó. Erre mi van, a LHD-n levő ágyút sírják vissza egyesek...