10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    #89326
    Húúú...
    Azért vannak itt vad dolgok több oldalról is.

    Egy ilyen arsenal ship esetén nem feltétlen kell mindent irányított rakéta / CM-nel elképzelni. Eleve a CAS időérzékenysége, távolsága és n+1 tényezője miatt nem megoldható ilyen hajóval, ahhoz heli/repcsi kell. Az egy orbitálisan naiv elképzelés, hogy minden vacakra majd BGM-109-cet vagy más, akár kisebb CM vagy rakéa menne. Lásd a legutóbbi USMC videókat, ahol LAV-25-öst meg HIMARS-ot tettek deckre, hogy mutassák az olcsó megoldást. Magán a hajón is lehet rakéta sorozatvető, oroszoknál is van a Grad-nak haditengerészeti változata.

    A USMC azon igénye, hogy löveg adjon tűztámogatást partaszálláskor egy batárnagy páncélozatlan hajóról nálam nem kicsit a "hülyék vagytok?" kategória. Egy heli és partaszálló hajó hajózzon be adott esetben az ellenséges lövegek tüzelési zónájába, hogy ágyúval lövöldözzön? Csak nekem tűnik ez félelmetesen ostoba ötletnek?

    Erre dedikált párszáz tonnás vagy 1000 tonnás hajók is bőven megfelelnének. Gyorsak, picik és nem találja el őket az ellenséges tüzérség PGM gránát nélkül. Kicsit lenne csak vicces, hogy milliós SAM-ekkel lövöldözik majd le az adott esetben PGM gránátokat, amit az ellen tüzérség küld az LHD felé..? Mert azok akkorák, hogy különösebb erőlködés nélkül el lehet őket trafálni. Persze ameddig csak 3. világbeli országok ellen akarnak partaszállni addig nincs gond, de akkor oda meg minek fire support? A repcsik és helik úgyis beszántanak mindent...

    Helyenként orbitális marhaságokat látok igényként...
    Mind MLRS, mind 100-127 mm-es tűztámogatásra bőven megfelelne kisebb, de dedikált hajó. Semmi mást nem kell tudnia, csak ezt. SAM ernyőt, ASW-t adnak a nagyok. Kell a hajóra párszáz gránát és MRLS rakéta. Ennyi. Persze tudom, hogy a mai világban az univerzalitást fütyörészik, de ennek eredménye az AB osztály, ami batárnagy és mégis hol van ilyen ASW képessége az egyiknek, hol nincs a másik, heli vs vontatott szonár.

    Elbaszott LCS helyett egy sima 30-35 csomóra képes 1000 tonnás hajó röhögve, fillérekért megoldná a problémát. Ez úszásra alkalmas M270 és 155 mm-es löveg kombója lenne, semmi több. Nem értem, hogy miért lett ma divat agyfasz módon túlkomplikálni mindent. Egy 20 mm-es CIWS mehet drón és csónak ellen és csá. Ennyi kell. Az oroszoknak mintha pont lenne ilyen osztálya...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.11. 13:03:11