10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #872
    Az a legdurvább, hogy mindenki ezt kérdezi. A sereget gyakorlatilag a 90-es évek elejétől folyamatosan leépítik. Mindezt költségtakarékosság címén, de a kérdés ott van - ha lassan 15 éve folyamatosan építenek le, akkor hova lett a megtakarított pénz?
    Emelett mind a mai napig nincs egy hivatalosan kitűzött cél, hogy na, tessék, ilyen hadseregünk legyen 20xx évben, amely ilyen és ilyen erőkből áll össze. Jelenleg az a dicsfényes csuda ötletük támadt, hogy egy könnyű, mobil hadsereget építenek fel, amelyben minimális mennyiségű harckocsi (kb. 2 zászlóalj?), vadászrepülőgép (2 század, egyenként kemény 6+1 repülőgéppel, vagy 1 század 14 repülőgéppel?) és tüzérség van (az önjáró tüzérséget már csaknem teljesen felszámolták, most akarják kivonni utolsó mohikánként a BM-21 rakéta-sorozatvetőket). A szerződéses és hivatásos katonákat BTR nyuszibuszokkal és teherautókkal fogják majd szállítani, meg persze erősen légiszállítású erőink lesznek - amivel csak az a baj, hogy lesz 5db AN-26-osunk (ami még egy komolyabb járművet sem képes elvinni), meg tizen-egypár Mi-8/Mi-17 helikopterünk (ezek max. egy személyautót vihetnek el külső teherként, kötélen, de egy komolyabb, páncélzott terepjárót már nem). Ennyi.

    Namost ehez hozzá kell tenni, hogy pl. nincs igazán komoly kézi páncéltörő rakéta rendszeresítve kis hazánkban (az RPG-7 családot felejteni kellene már), ami azért egy könnyű katonai erőnek elkellene, hátha az ellenfél esetleg nem olyan pacifista, mint a mi politikusaink, és nem álltalanak harckocsikkal katonáink ellen vonulni. A tüzérség szintén jó poén: már maradtak a szovjet-éra 122mm-es vontatott tábori ágyúi, amit ki akarnak váltani a NATO éppen levedleni szándékozott 105mm-es könnyű tarackjaival. Hogy valami jó hír is legyen, a NATO-szabvány aknavetőkön is gondolkodnak.
    A légvédelemről kár is beszélni - a hírek szerint a Kub rakétarendszert is nyugdíjazni akarják, tehát légvédelemre maradnának az Sztrela/Igla vállról indítható rakéták, meg a sokat szapult Mistral Atlas rendszer.

    Azt nem vitatom, hogy a laktanyákat és szállásokat is fel kellene újítani - láttam egy-két tiszti lakást még pár éve, hát... rájuk fért volna már akkor egy felújítás.

    Én amúgy úgy vélem, hogy a katona békeidőben gyakorlatozzon és fejlessze a katonai/harci tudását. Ezért fizetik őket, nem másért. Persze ehez az kell, hogy a katonáknak megadják a lehetőséget a folyamatos képzésre és gyakorlatozásra.