10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JYeti
    Eszmeletlen, hogy mennyire leepultek Europa ipari kapacitasai. A franciaknal mar nincs kezifegyvergyartas

Ez önmagában még nem lenne probléma. Részben az erőforrások megosztása az, ami az európai hadipar versenyképességét korlátozza (a politkai döntéseken felül), hogy a szűkös erőforrásokat párhuzamos fejlesztésekre égetik el (pl. a három eurókacsa kifejlesztése).

Itt persze felmerülnek nemzeti érdekek is, hogy persze, legyen hazai kézifegyvergyártás, de európai mércével nézve, miért van arra szükség, hogy Európán belül 10 cég gyártson egymással konkuráló termékeket? Fontosak más szempontok is (pl. verseny), de alapjaiban növelné a hatékonyságot, ha a meglévő gyártási, fejlesztési kapacitásokat racionalizálnák összeurópai szinten és az erőforrásokat hatékonyabban csatornáznák be az igényekhez.

Egyébként a mostani tendenciák részben ebbe az irányba mutatnak, így például a német-francia összeborulásban most az a terv, hogy valamennyire közelítik a fegyverfejlesztéseket és beszerzéseket, az egyik konkrétum, hogy a német és francia harckocsigyártó cég összeolvadt (KMW & Nexter), hogy a mostani típusok váltásaként ne legyen két párhuzamos fejlesztés, hanem egy harckocsi legyen csak kifejlesztve. Francia részről is elhangzott már párszor, hogy a Rafale az utolsó francia fejlesztésű vadászgép, mert egyszerűen akkora költségekkel jár egy vadászgép kifejlesztése, hogy letérdel az ország benne.

A csokkeno igenyek es az olcso kinai gyartas miatt egyszeruen nem birnak fennmaradni a helyi nehezipari uzemek.

Az olcsó kínai gyártást én se értem, főleg hadipari területen :D A NATO országok (így az európai országok) alapvetően inkább NATO harceszközöket vesznek. Ahol felmerül, hogy high end kategóriában egy NATO ország nem NATO eszközt akar venni (pl. Törökország esete a kínai radarrendszerrel), ott elég komoly botrány van (nem NATO ország fegyverének rendszeresítése azért komoly kockázatot jelent, pl. radar esetén a másik ország hozzáférést kaphat a NATO rendszerekhez, kódokhoz stb.).

Én úgy tudom, hogy kínai hadipari termékek csak elvétve, a nagyon alacsony költségvetésű országoknál, vagy olyan országoknál, amelyek politikai okok miatt nem férnek hozzá a nyugati fegyverekhez, jelentenek konkurenciát a nagyobb nyugati meg keleti gyártóknak (pl. VT-4 könnyű harckocsi Thaiföldön, vagy JF-17 vadászgép Pakisztánnak stb.).

Ugyanez volt itthon a FEG-el. Amig szazezerszamra allnak a raktarakban a regi kalasnyikovok senki sem fog ujat rendelni. Raadasul a piac telitve van vele, mert a kinaiak azt is nyomjak ezerrel olcson mindenfele.

Én úgy tudom, hogy a FÉG a végefelé már elég silány termékeket rakott össze, szóval igazából magától ment tönkre, nem a kínai verseny (?) miatt.

Magyarország egyébként is túl kicsi piac ahhoz, hogy el tudjon tartani egy hazai fegyvergyártó céget. Egyszerűen nem éri meg a magyarországi igények miatt kifejleszteni és gyártani fegyvert, más piacokon pedig a magyar cégek általában nem rúgnak labdába (a szűkös források miatt nincs pénz fejlesztésre, megfelelő gyártókapacitás kiépítésére, minőségbiztosításra stb., egyébként is elég erős a verseny a kézifegyver kategóriában). Legalábbis így látom.

Y