-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
rre megkapta a szakirodalomban is fellelhető válaszokat (drón esetén igen csekély hasznos teher, fegyverzet, lényegében majdnem vakon/csőlátással repül, ki van szolgáltatva a szatelit kapcsolatnak ami időnket megszakadhat, stb, önvédelemre gyakorlatilag képtelen részben a vaksága/lassúsága, valami tnagyon magas az irányító és a drón közötti latency miatt - kb 1,5 másodperc mire végrehajtja a parancsot).
A teherbírás azért mókás kérdéskör, mert a Bronco az említett SOCOM tesztnél 2db 7 rakétát befogadó LAU-68 csőkötegekkel repült, ez bőven a Reaper teherbírásán belül van (de 4db LAU-68 vagy akár 4db 19 rakétát befogadó LAU-69 is kényelmesen belefér az 1400kg-os hasznos terhelésébe - a 19db APKWS II-vel töltött LAU-69 tömege ~320kg). A csőlátás kérdéskörét már átrágtuk, az önvédelmi képesség az, amit talán sose fogok megérteni. A mai napig nincs se DIRCM, se csaliszóró, se ECM, se más eszköz a Reaper szintű drónokon.
Az adatkapcsolat lagja nem tudom hol okozhat problémát, a lézeres célzórendszerek hosszú idő óta automatikus célkövetésre képesek, tehát ha egyszer "rábökött" a pilóta a célra, onnantól a számítógép felügyeli a dolgot, az OV-10G+ esetében is.
A válasz persze leginkább az amerikai emberaldozat népszerűtlensége/csökkentése (szerintem meglehetősen blőd és kontraproduktív megközelítés egy háborúban), ezért a Tucanokat szépen lepasszolták az afgánoknak, elvégre ha afgán pilóta veszik oda, az nem kerül bele a hírekbe (Egyebkent hasonlóan nagyon szépen kiszervezék, legalábbis papíron a rázós feladatokat különféle PMC-nek, akik persze sokszor csak leszerelt/átigazolt volt USMC stb katonák, de így papíron legalábbis nincs csillagos sávos koporsó a hírekben).
Én inkább fognám arra, hogy az USAF valamiért nem rajong a szubszonikus gépekért. Az A-10A-nak is meg kellett harcolnia a megmaradásért, az USAF már az 1990-es években ki szerette volna vonni, az A-10C fejlesztési csomagot majdnem egy évtizedig húzták, az A-7 a jó képességei ellenére is ki lett vonva, és így tovább.
Az OA-X program is olyan, hogy a sok felhang miatt elindították, de még a programban részt vevők sem kapnak visszajelzést arról, hogy szerepeltek a gépeik az USAF tesztjein.
Eközben az F-35A programba ömlik a pénz, és nagyon nyiltan nyilatkoznak arról, hogy milyen jól is halad a program...
Szóval én élek a gyanúval, hogy az USAF nem akarja az OA-X-et, és a Reaper-ek sem annyira prioritások - például az USAF 2016-ban 370 millió dollárért rendelt 30db MQ-9 Reapert, 2019-re szállítják le ezt a 30db-ot. Ez idő alatt több, mint 100db F-35A leszállítása várható...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.12.31. 09:19:18