10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • F1End
    Én úgy tudom, hogy ez a gyakorlat a legtöbb esetben.
    Tehát a rácsapásból dolgozás és kidőlés oldalra tüzelést követően.
    És igen, pont a kézifegyverek, légvédelmi géppuskák és nem radarral irányított légvédelmi gépágyúk miatt.
    Tudtommal az oroszok meg a USMC alapból így dolgozott kb mindig is. Ha megnézed ezt a Marine AH-1 esekről készült videót akkor főleg a nem irányított rakétás és gépágyús részeknél látni, hogy a célpont felé repülnek aztán borítanak oldalra, de sokszor az irányított rakétás támadásoknál is megfigyelhető ugyanez.

Most nem tudom lehivatkozni de úgy rémlik, hogy az Army is átállt erre a gépágyú és nem irányított rakéták esetében (vagy legalábbis a lebegésből történű tüzelést hanyagolják), főleg azért mert Irakban párszor megjárták, amikor város fölött lebegve nyújtottak támogatást és alattuk az ellenállók megszórták őket csöves kézifegyverekkel meg géppuskákkal.
    AH-1 POV Iraq

Nyilván egy VSz szintű csapatlégvédelem esetén nem ez a célszerű, de olyen helyzetben csak irányított fegyverekkel dolgozás jöhet szóba.
    Ezen a Marine AH-1 lövészeten a Hellfire -t ők is lebegésből indítják, de gépágyút meg nem irányított rakétákat rácsapásból használnak.
    AH-1 Training (kivülről)

Szóval én arra tippelnék, hogy ATGM esetén nagy távolságból lebegésből indítás az alapkoncepció (főleg ha van csapatlégvédelem, akkor nyilván csak erre az időre emelkednek ki a domborzat takarásából, vagy Longbow esetében meg ennyire sem)

Az oroszok pedig az ATGM -eket is haladásból indítják. Ez mondjuk abból a szempontból logikus, hogy a támadó háborúra készültek elsősorban, ha pedig nemrég még ellenség kezében lévő terület felett kell átrepülni, akkor egyrészt nem ismerik eléggé a domborzati viszonyokat, másrészt pedig simán lehet néhány hátramaradt egység MANPAD -el, amit bár kimanőverezni nem tud, de minél kevesebb időt tölt egyhelyben, annál kevesebb idejük van a bokorugróknak a fegyver előkészítésére, célzásra és indításra, mire ez sor kerül talán ki is érnek a hatásos lőtávolságból. (ez mondjuk Szíria és Irak esetében is fennállhat).

Mi-28 (HUD bal felső sarkában látható a sebesség)

Mi-35