10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • F1End
    Összességében a gond ezzel a cikkel hogy túlságosan mitoszirtó akar lenni és ezért nem kezeli helyén a megállapitásokat és összemossa az összes változatot. Namost Mk1 és Mk4 egy kalap alá vétele kb olyan mintha a T-64A -t és a T-80UM -el tennénk ugyanezt: tűzerő és védelem terén egészen más kategóriát képviselnek, hiába elvileg azonos az alapdizájn.

1. Ami valószinüleg igaz: amikor megjelent a Mk1 nem volt túl kimagasló teljesitményű harckocsi. Aki ismeri a történelmi helyzetet (ami a cikkben is le van irva...) az tudja hogy az izraeliek nem azért álltak neki a Merkavának mert úgy gondolták hogy jobbat tudnak majd csinálni mint mások, hanem a folyamatosan változó politikai helyzet miatt nem tudtak (vagy legalábbis nem megbizhatóan) harckocsikat vásárolni (vagy komolyabb eszközöket, pl Mirage 5 sztori). Az arabok viszont fegyverkeztek, szóval valamit össze kellett hozni gyorsan.
    Hogy ez elsőre hogy sikerült szerintem hihetően van összegezve a cikkben: a páncélzata (leginkább kinetikus energiát használó fegyverekkel szemben) nem volt túl jó, s a megbizhatóságával, mozgékonyságával is akadtak gondok.

2. Ettől függetlenül az adott feladatra megfelelt: elég páncélos álljon rendelkezésre a szokásos minden évtizedben lejátszott arab-izraeli meccshez. A tűzereje kb azonos volt a többi izraeli harckocsival, s bár valószinüleg a modernebb M60 változatok jobbak voltak nála a legtöbb tekintetben, azok kiegészitésére bőven jó volt (ahogy a T-72 is tudtommal nagyrészt azért készült mert T-64 -re nem tudtak volna mindenkit átfegyverezni).
    Itt még megjegyzem, hogy különösen akkoriban és ott a kumulativ fegyverekkel szembeni ellenállás sokkal fontosabb volt. Ha jól tudom a szovjetek számára a HEAT lőszerek voltak az elsődleges páncéltörő tipusok a T-64/72/80 sorozat esetében is, nem a nyillövedékek, külünsen a 70 -es években. Ehhez még hozzávehetjük azt is, hogy a terepviszonyok miatt nagyobb távolsából nyithattak tüzet mint egy európai háborúban, ami még inkább a kumulativ lőszereknek és pct rakétáknak kedvez.

3. Azóta elég sok viz lefolyt a Dunán, szóval ami egykor igaz volt, ma már nem feltétlenül az: tényleg nem volt kompozit páncélzat az első Merkavákon, de a Mk4 -en már elég egyértelműen az van:

Ezen kivül van egy pár izraeli aktiv védelmi rendszer is. Bár azt nem merném kijelenteni, hogy a világ legjobban védett harckocsija, de kétség kivül elég sok modern védelmi technológiát felvonultat.

4. Amivel kapcsolatban én is szkeptikus voltam de úgy érzem tényleg eléggé elterjedt vélekedés, hogy egy kb teljes értékű IFV is egyben a Merkava. Ezt a pontot helyesen cáfolta.