10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JYeti
    Nekem csak az nem fér a fejembe, hogy annyi fegyver van, ahol az ergonómiát tovább vitték az AR-15 alapokról messze-messze (Steyr AUG, G36, SCAR, F2000, XM8, stb.), most mégis minden (európai) gyártó, aki hajdan büszkén mutatta, hogy mennyivel jobbat tudnak ők az AR-15-nél, most mászik vissza az AR-15 felé. Az elején azt hittem (még írtam is a topicba), hogy ez a sok AR-15 klón biztos az amerikai piac miatt került elő. Erre nem sokkal rá megvették a norvégok a HK416-ot. Paff az elméletemnek. :)

A kézifegyver fejlesztés nem igazán tud újat mutatni, vagy kitörni a 40-60as években megalkotott alapvető konstrukcióktól (Stoner féle AR-15, illetve a Kalasnyikov féle AK-47 és társai). Az ígéretes újításokkal (pl. G11) sajnos nem lett igazán semmi, még egy kaliber váltást sem sikerült megugrani, például az 5.56-ról a 6.5-ös Grendelre (bár itt megoszlanak a vélemények, hogy érdemes-e áttérni erre vagy más kaliberre).

Én azt hittem egyébként, hogy az új, modern fejlesztések (SCAR, ACR, Cz-805 Bren stb.) elviszik a boltot az AR-15 és klónjai elől, de nem igazán ez a tendencia. Az US SOCOM például korábban rendszeresíteni akarta a SCAR MK16-ot (5.56-os verzió), de aztán megköszönték és visszaadták a fegyvereket azzal, hogy szép-szép, de a korábban használt M4-esekhez képest sokkal többet nem tud, ami indokolná a kiadásokat (a 7.62-es SCAR-H-t viszont rendszeresítették).

Sőt, az ukránok pl. most tesztelik a saját fejlesztésű AR-15 klónjukat (WAC-47), ami még működésében is a 60-es évek M-16-osát idézi (direct impingement -
    DI - rendszerű, ezt még az igényesebb AR-15 klónok is kukázták már és gas piston rendszert használnak).

WAC-47

Szóval még az ukránok is kidobják az egyébként kiváló AK-74-eseiket egy DI elven működő AR-15 klónért, remek (bár ennek lehet politikai okai is vannak).

Az AUG, F2000-errel szerintem az a baj, hogy a bullpup-ok kezdenek visszaszorulni, pl. a Franciaország is lecserélte a FAMASt a HK416F-re, pedig a tenderen részt vett a horvátok bullpup rendszerű üdvöskéje, a VHS-2 is.

FAMAS vs. HK416

Y
    Utoljára szerkesztette: JYeti, 2017.10.13. 01:30:31