-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Leépültek? Inkább elöregedtek szerintem, de a termelékenységgel nincs semmi baj. Nem azért nem építenek többet, mert nem tudnak, nem adnak rá több pénzt. Azért 25 év alatt legyártottak a köv osztályban levő hajókat..
Leépülni saját magához képest tud valami, márpedig az amerikai hadihajógyártó képesség leépült. Szép, hogy az elmúlt 25 évben mennyi hajót gyártottak le, de tedd mellé, hogy az azt megelőző 25 évben mit bocsátottak vízre, és rögtön nyilvánvaló, miről beszéltem:
Csak az általad emlegetett osztályokban (amiből egyébként hiányzik pl. a Zumwalt is, illetve az 1992 után vízre bocsátott Ohio-k, stb.):
12db Ohio-osztályú SSBN
44db Los Angeles-osztályú SSN
37db Sturgeon-osztályú SSN
31db Spruance-osztály DDG
4db Kidd-osztályú DDG
2db California-osztályú CGN
4db Virginia-osztályú CGN
24db Ticonderoga-osztályú CG
6db Nimitz-osztályú CVN
SSN-ek esetéb több, mint 2x annyi, hordozók és SSBN-ek esetén 1,5x annyi, rombolók / cirkálók terén cirka azonos az arány, de ha a fregattokat és az LPD / LHD egységeket is belevennénk a képletbe, akkor ott is cirka 1,3-1,5x lenne az arány.
Igen, az orosz hajóépítés a szovjethez képest szinte megszűnt létezni, de ez aligha releváns az amerikai hajóépítési számokhoz...
Számomra még az döbbenetes, hogy az Ohio-k meddig húzzák. Hol az utód...?
Az Ohio-k élettartamát kitolták. Ahogy a Los Angeles osztálynál is, az Ohio-k reaktorait ~15-18 év után üzemanyag-cserének kell alávetni, eredetileg egy ilyet terveztek a teljes élettartam alatt, vagyis eredetileg papíron 30-35 évig tervezték használni őket, ezt némileg megtoldották, az üzemanyag-újratöltés mellett más változtatásokat is végrehajtottak. Az élettartam kitolás következtében a 2030-as évekig hadrendben maradhatnak az SSBN-ek (az SSGN egységek 2024-től kezdve kerülnek kivonásra) - ezzel együtt ez egy kísérlet is, hiszen az US NAVY még sose üzemeltetett nukleáris-meghajtású tengót 36 évnél tovább, márpedig az Ohio esetében 42 évig fogják legalább használni őket.
Az utód a Columbia-osztály, amely részben a Virginia-osztályra épül. Ahogy a Virginia-osztály is, a Columbia is "élettartam" üzemű reaktort kap majd, vagyis nem kell kicserélni a reaktor üzemanyagát az üzemidő alatt (amit egyébként 42 évre lőttek be). A Columbia több téren is újdonságot hoz, pl. a rakétaindítók számát visszavitték 16 darabra, a hátsó vezérsíkok X alakban lesznek elhelyezve, a hajócsavar kap egy gyűrű-házat, stb.
Nincs hivatalos kép még a Culumbia-osztályról, de kb. így nézhet majd ki
A kortárs 688-as osztályt már 20 éve nem gyártják...
Sőt, 24-et közülük idejekorán, a nukleáris üzemanyag-csere előtt kivontak a hadrendből, így mindössze 17-18 évet szolgáltak...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.09.22. 11:00:08