10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • VO101Tom
    #83905
    F-35-nél soha nem a teljesítményét vagy a dogfight tudását említik a pilóták, és nyilván nem érdekli őket az ára sem, hanem a stealth jellemzőit (jobb mint az F-22), "sensor fusion"-t és az informatikai hátteret. Egyik norvég pilóta mondott is egy példát, az F-35 MFD-jén pl valós időben meg tudja jeleníteni a célpont mellett kempelő sniper mellé rakott kamera képét, azon a képen célpontot tud kijelölni, és indítani akár zárt felhőzet mellett is, ha a földől jó rálátás volt a célra. Nem csak GPS koordinátát kap, hanem mint a saját TGP-jén, nézelődik és célpontot kijelöl egy távoli kamerával. Aztán vagy az ő gépéről indít, vagy máshonnan, aki jobb helyzetben van (nemrég volt arról egy cikk is, hogy egyik tesztnél az F-35 által kijelölt célt egy hajóról indított rakéta lőtte le). De érkezhet a jel műholdról, vagy bárhonnan. Olyan informatikai hálózat van kiépítve mögötte, annyi valós idejű információt kap a pilóta az egész körülötte történő dolgokról, annyira besegít neki a számítógép az azonosításban, cél kiválasztásban, legnagyobb veszélyforrások megjelölésében, amire eddig nem volt még példa. Ha PC-s játékban lenne mindez, akkor már rég kivágták volna őket a szerverről cheat miatt

    Ami a szuhojokat illeti, azok sem tudnak indítani olyan célra amit nem lát a radarjuk. Nem fogja tudni, hogy őt látják, ha az RWR-ján értelmezhetetlen forrásból kapott zajt lát csak. Az F-22 képességeiről a Red Flagen lehetett olvasni, amikor az ausztrál Agressor F-15 pilóta azért anyázott, hogy a 22-esre "akkor sem tudta a fegyvereit használni, amikor már vizuális kontakt is megvolt a kabinból". Az F-35 elvileg még ennél is jobb. Ha belegondolsz, ez nagyon durva különbség. Ehhez képest a 22-es olyan célt tudott befogni és követni BVR távolságból, ami a pilóták VHF rádiózását háromszögelte ki és jelezte nekik, hogy hoppá, itt van valaki. Az, hogy sima RWR jelet automatikusan háromszögel a fedélzeti számítógép, az mondjuk már nem új, más gépben is van manapság, de a 22-es érzékelői nem a nagy energiájú radar jelekkel, hanem sima VHF rádióval csinálták meg ugyanezt.

    Én ezekben a miért jó az F-35, mennyire jó az F-35 vitákban pont azt hiányolom, hogy arról esik a legkevesebb szó, hogy mit tud a gép akkor amikor a neki szánt harci alkalmazásban használják. Hogy mennyibe kerül, az legyen a kongresszus problémája, vagy aki megveszi, hogy a tengerészeti, tengerészgyalogsági változat fölösleges vagy sem, az meg a gyártóé, hogy dogfightban mit tud, arról meg úgysincs pontos infó, de egy idén februári hír szerint Red Flagen agresszor F-16-osok ellen 20:1-hez hozták a győzelmi arányt, ami azért nem olyan rossz, mint amennyire egyébként az F-35-öt beállítják.