10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nos akkor ahogy én tudom:

Mint említettem, akadnak kivételek, például a T-34(-76?) tornyának megoldása ilyen:

Lehet látni, hogy itt az alsó és a felső toronygyűrűt egy belső "kapocs" bizonyos szintig egyben tartja,
    rámutatnék ugyanakkor a vastagságára (vékonyságára...)

Na most a modern harckocsiknál van egy kis probléma, az, hogy már egy II.Vh-s harckocsi tornya is 10 tonna feletti, a II.Vh után pedig egyre több és több lett, egy Abrams vagy Leo szintű harckocsinál 25 tonna körüli. Ami sok. Ennek a rögzítése okoz problémákat, hiszen ha az a 25 tonna megmozdul, akkor bizony baj van.

Bevallom a legtöbb helyen én azt olvastam, hogy csak a gravitáció tartja őket a helyükön. Miért nem esik le egyből, amikor fejre áll vagy oldalra dől? Mert a toronygyűrű nem simán felfekszik, hanem van egy pereme, amely miatt csak akkor tud kimozdulni a helyéből, ha teljesen függőleges irányból próbálod meg leemelni / vagy teljesen függőleges irányban kellene fejjel lefele állnia. Ami nem sűrűn szokott előfordulni - kivéve, ha például egy daruval akarod leemelni a harckocsi tornyát. Vagy egy komolyabb IED nem robban be:

Ez az Abrams futott több tüzérségi gránátból álló IED-re, lehet látni, hogy a belsejében nem történt másodlagos robbanás, tehát nem az vitte le a tornyát...
    Info még erről az esetről

Itt érdemes még egy picit elgondolkodni azon, hogy amikor belső robbanástól leszakad egy harckocsi tornya (ugye láttunk sok ilyet), akkor hogy is van az? Ha a torony rögzítése megoldott, akkor a leggyengébb pontokon kéne felszakadnia a páncélzatnak inkább - ez esélyesen vagy a test lenne, vagy pedig a torony búvónyílásainak ajtajai. Ehelyett viszont a komplett torony vesz repülőtanfolyamot...

Természetesen meggyőzhető vagyok arról, hogy tévedek, csak kérem akkor valami ábrát, képet, hogy hogy a fenébe rögzítik egy modern harckocsi tornyát a testhez...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.08.06. 22:04:09