10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Elvileg standard harceljaras a vagta, sodrodas amikor felgyorsitanak, gyorsan poziciot valtanak, majd hirtelen lelassulnak 'halk' sebessegre es fulelnek a szonarral. Olyankor nem gyurodik be?
    Ezeknek a szonaroknak a neveben is benne van, hogy valtoztathato melysegu, elvileg azzal is tudnak jattszani. Meg nem nagyon hallottam olyan esetrol, hogy kereskedelmi hajo feltekerte a vontatott szonart.

Én azt írtam le, hogy milyen problémák lehettek, ami esetleg csökkenthette a romboló manőverező-képességét.
    A "futás-fülelés-futás" eljárás inkább tengeralattjáróknál szokás, illetve hajók esetén hagyományos szonár alkalmazásakor. Vontatott szonárnál tudomásom szerint nem jellemző, sőt, eleve a kibocsátott vontatott szonár korlátozza a hajó sebességét (illetve a szonár használhatóságát, hiszen ha gyorsan megy a hajó, akkor a szonárt bizonyos mélységnél lejjebb nem lehet lebocsátani, mert a sebességből fakadó felhajtóerő miatt "felúszik", általában 150-200 méter alá már csak 10-12 csomós sebességnél lehet lebocsátani).

Ugyan olyat még én se hallottam, hogy vonatott szonárt civil hajó szedte volna össze, de ellenben tengerfenéken lévő roncs, maga a tengerfenék (sziklák pl.) simán meg tudja akasztani, akár el is tépni a vontatott szonárt. Éppen ezért merült fel bennem, hogy esetleg azzal haladt a romboló (hiszen nagyon sekély vízben nem igazán használható a vontatott szonár).

A CAPTAS-1 vontatott szonár, csak hogy lássuk miként is néz ki egy ilyen

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.06.19. 10:40:07