10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Kurfürst
    Jah, ennek így több értelme van.

Én mondjuk azzal kezdeném, hogy felejtsük el az AK-47-et. Az összes AK/AR vita valahogy mindig félremegy azon, hogy a jelenlegi változat, az négy évtizede létező AK-74M mintha nem létezne.. tömegben ott kicsi a különbség, 3,2-3,5 kiló mindkettő, ha az alap változatokat nézzük. Az AK-74M lőszere jobb, visszarúgása szinte nincs a csőszájféknek köszönhetően.

Az AR-15 szérián a gázelvezetéses rendszer egyértelműen kuka, ezen szerintem nem kell nagyon vitázni, az összes további fejlesztés (AR-18, HK 416) ezt dobta el.

Az AR-15 kezelőszerveinek ergonómiáját nem értem. Legjobb esetben is so-so, az tűzváltókar elhelyezkedése OK, a kezelése elég logikátlan, kicsi pöcköt kell forgatni. Az AK megoldás nyilván messze nem ideális, de kielégítően működik. Tárkioldó hasonló, nem egy rossz megoldás az AR-15-ön de ha megnézzük gyakorlatilag mindenki maradt az AK/M14 féle tárfészek megoldásnál - lásd G-36, amely koncepciót tekintve sok szempontból az AR-15 / AK megoldások közötti átmenet. Cserébe(?) a STANAG tárak legalább szarok...

A hordfogantyún lévő irányzék megint egy ilyen kétélű fegyver, a tár az M-16 esetében nem lóg ki olyan jelentősen (fekve jobb), ellenben a katona kénytelen a fejét szép magasra emelni, nagyobb célpontot mutat. A cső a tus vonalában megint egy kétélű kard, sorozatlövésnél jó hogy síkban van (kevésbé rángatja el a céltól - ezt speciel a 74M-en egy csőszájfék megoldja) cserébe a fej magasan van (lásd előző mondat).

A helyretoló rugó a tusban van az AR-15-ben, ami szvsz az egyik fő ergonómiai gyengesége t.i. az egész fegyver túl hosszú és nem is lehet normális betolható, vagy teleszkópos válltámasszal lerövidíteni, pl. IFV-be történő beszálláshoz. Maga az egész fegyver egyszerűen túl hosszú, mert alapvetően a jenkik erőltették ezt a kissé dohszagú, vadászias megközelítésű teljes méretű puska koncepciót az M-14-en keresztül az M-16-on át. Oké, vannak karabély változatok (M-4), de ott meg a pontosság, hatótáv sínyli meg. Lényegében ignorálták az egész 300 méteres gépkarabély koncepciót és csináltak egy kis űrméretű, M-14-et leváltó puskát.

A többi (diopter vagy nyílt irányzék) szerintem ízlés kérdése, a karácsonyfadíszítés meg mindkettő esetében megoldott.