10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Először is tisztázzunk valamit. Ha egy iparnak a lehetőségei korlátosak a technológia terén, akkor abból gyárt sokat, amiből tud attól független sokszor, hogy az mire jó és mennyire. Civil példát? A Trabantból és Ladából és az összes fostaliga keleti járműből (Zsuk, Barkas, válassz, van miből) mennyi készült? A csúcs az IFA teherautó, amiben annyi lóerő volt - de csak a végén - , mint egy mai jobb személyautóban (van olyan Skoda Octavia, amiben pontosan azonos max. teljesítményű motor van...) és azzal kellett teherszállítani. Ez jutott a keletnek... Az akkori nyugai teherautókat inkább nem linkelem, mert elfogna a röhögés szeritem.

(Bár szakértő nem vagyok a témában, de nem véletlenül szólt annyi vicc az IFÁ-ról... Tökéletes ikonja volt a keleti blokknak...)

Haditechnikai pléda? Legyen repülős. Kína a '70-es és '80-as években is gyártotta a már kb. 15 éve elavult J-5/6/7 és H-5 gépeket alig jobb képességekkel, mint 10-20 évvel korábban. Nem azért, mert fantasztikus harcértékük volt, hanem mert mást nem tudtak...

Az, hogy az oroszok meg mit és meddig gyártottak azért had ne firtassuk egyes területeken. A MiG-21bisz 1982-ig volt gyártásban, amikor már a 23-ast sem gyártották és érkeztek az első MiG-29 9.12-ők. Apró hiba, hogy a 21bisz már a '70-es évek közepén elavult volt, az all aspect R-60M még adott neki egy utolsó rúgást, de kb. ennyi. Apró hiba, hogy R-60M 1981/82 táján készült el, majdnem tíz évvel az AIM-9L után, a R-60 gyártása mégis pörgött...

Ha meg T-72-őzni akarasz. A VSz államokba akkor kezdték meg a T-72 exportját - és olyan szutyok változtat és olyan gránátokkal - , amikor már az M1 első változata hadrendbe állt és a Leo2 is gyártásban volt vagy már megkapták az első alakulatok. Emlékeim szerint, int 1979-ben szereztük be az első T-72-eseket. A Leo2A1 és A4 a '80-as évek közepén meg kb. csak T-72B változatot nem lépte le, de azok is csak az ATGM-mel voltak papíron jobbak azoknál páncélátütésben.

A kommentem lényege nem jött le én úgy látom.

Az AK egyáltalán nem fostaliga sőt, de valahogy a HT fórumok többségén valami félistenként tekintenek arra az eszközre és minden más kézifegyver meg szar. Amikor meg felvetem, hogy azt sem abban a formájában gyártják, mint 60 éve, akkor meg még én vagyok a helikopter, hogy hogyan merek ilyesmit leírni...

Az én kommentem lényege, hogy ne essük át a ló túloldalára. A 100 millió AK gyártásának az ára az volt, hogy az a KGST-nek nevezett fostaligában hiánygazdálkodás volt és ami volt, arra is többnyire a hígfos szó illik... A másik oka meg az európai fegyveripar... Ugyanis nem az egész nyugati világ használta az M16-ok, a Kalát meg tudatosan szórták szét és bele is döglött ebbe a megközelítésbe a KGST és a Szu is. Jó lenne nem összemosni ezeket csípőből azzal, hogy akkor mire jó és mennyire jó egy Kala...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.06.13. 10:50:31