10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nem egy, kettővel, egy stealthnek nevezhető gép RCS-s -27-30 dBsm. Az F-22 matematikai modellje szerint RCS csökkentő festék nélkül van -40 dBsm RCS is. Ez három nagyságrenddel kisebb szemből.

Ok, én csak becsültem, számokkal azért picit szebb. :)

Én nem azt írtam, hogy a stealth nem ér szart sem

Én sem azt írtam, hogy te azt írtad!

Mikor eljön az a korszak, hogy nem, akkor még inkább meszeltek nem stealth gépeknek. Egyszerűen semmiféle védelmük nem marad. A "világ végéről" látja őket minden és nincs csali sem. A stealth gép legalább az RCS-s tudja adott irányban minimalizálni.

De az milyen jó, hogy ez ugyebár általában szemből valósul meg. Tehát a vadászgép pilótának lehet folyamatosan a radar felé menni, és közben imátkozni, hogy a szeretcsomagjai eltalálják. Meg hogy közben más radar esetleg nem lát rá, mert hát ugye ezt illik átlapolni. Fehér alsóban nem javasolt. :)

Én a lézerfegyvert nem tekintem opciónak, mert a radaros ellen eleve nagyobb kraft kell.

Nálam nagyobb laser-debunker nem létezik a Föld nevű bolygón, de especiel a képalkotó IR-ek ellen jól jöhet. Mondjuk egyébként ezért kezd érdekes lenni a helikopterek önvédelmi képessége... mert az nagyobb trutyiban van, mint a merevszárnyúaké...

Lehetett német Roland, ami Osza szerűség, de olyan mobil légvédelem, mint a Krug vagy a Kub nem volt. Nem, a HAWK nem volt annyira mobil, más téren tudott többet, a meglevő mobilitását sem használták ki soha. A Kurg egy eszméleteln durva dolog volt RWR szempontból.

Ezt már beszéltük miért: alapvetően (valamiért) a NATO végig arra készült, hogy a légifölény az övék lesz. Ha törik, ha szakad. Márpedig az IFF ugyebár még 1991-ben sem mindig állt a helyzet magaslatán, így aztán ahol vadászgépek fognak sepregetni a baráti erők felett, ott a légvédelem amúgy is csak készenlétben lehet...

Érdekes, hogy a tengerészetek máshogy gondolkodtak.

A másik oldalról pedig az US ARMY szeretett volna megfelelő önjáró rendszert, ott volt a Mauler ( #80413 ), és volt szó mobil HAWK-ról is. Csak hát a költségek, meg mindig az kényszer, hogy az aktuális lehetőségnél eggyel tovább nyújtózkodni elvárások terén...