-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
@OAF Debrief: Köszönjük szépen HPASP a munkát, korrekt anyag, noha én legalábbis túl sok újat nem találtam benne - ám ez az értékét nem csökkenti.
@Sz-300 vs. MiG-29 témakör: Először is meg kell jegyezzem, hogy Molni #80510 -es hsz.-ét olvasva meghasonlottam. Én még emlékszem arra, amikor bő 10 (vagy már talán 15?) évvel ezelőtt ugyanebben a topicban az ODS kapcsán milyen viták voltak a szovjet technológia hátrányáról, és akkor még az a Molni nem ilyen értékrend mellett érvelt. Ez a mai Molni egy tárgyilagosan érvelő, alapos, átgondolt, érett és bölcs Molni már. Még több ilyet!
Vegyük elő először is a MiG-29-et, mint gépet. Először is Szerbia a lebutított MiG-29B-t kapta meg, nincs ECM, nincs IFF. Gyenge, export szintű radar, export szintű R-73 és R-27R. Szerbia embargó alatt állt 1999-ben, jó ideje nem tudtak pótalkatrészeket beszerezni, plusz alapból szűk költségvetése volt a légierőnek, ezek alapból meghatározta a gépek hadrafoghatóságát. Nem tudom, miért olvasni folyton, hogy a szerb légierőnek modern és hatékony gépei voltak. A MiG-29B egy gyenge avionikával felszerelt jó sárkány volt. Ugyan úgy nem mérvadó teljes mértékben, ahogy az iraki export T-72-esek "helytállása" 1991-ben.
Vegyük elő a szerb légierőt, amely 1991-ben széthullott, a katonai személyzet jó része (szlovének, horvátok, bosnyákok) dezertált, és ezt 1999-re se heverte ki a szerb légierő. Sem szakmai, sem emberi, sem katonapolitikai szempontból. Az 1999-es konfliktusban repült szerb pilóták mögött hiányos szakmai háttér állt, nagyon kevés repült óra és még kevesebb szimulátor, pláne hadgyakorlat. Az 1991-es Jugó-polgárháború persze adott némi támaszt, de össze se lehet hasonlítani az 1999-es NATO nyomással.
Molni rámutatott arra a tényre, hogy hiába van három Sz-300PMU-1-e a szerbeknek, ha azokat széttelepítik - illetve nincs mellettük TOR.
Arra is rá lehetne mutatni, hogy ha Sz-300PMU-1-esek vannak Szerbiában 1999-ben, akkor feltehetően más elven megy az egész légiháború. Mi történt volna? Feltehetően megszórják a felderített indítóállásokat Tomahawk-okkal. Szerintem nem véletlen, hogy 1999 után az US NAVY nagyon lelkesen belefogott az Ohio SSGN konverzióba. Belátták, hogy a hagyományos Los Angeles-osztály kb. felesleges, a VLS indítós LA viszont nagyon hasznos, csak hát kevés a Tomahawk a raktáron (konkrétan a frontvonalban lévő LA osztályok hazaindulás előtt kipakolták a fedélzetükön lévő Tomahawk-okat ha jól rémlik Olaszországban, az őket váltó LA-k pedig ezeket kapták meg).
Abban igazat adok HPASP-nak, hogy az adott MiG-29B vs. Sz-300PMU-1 felállásban az Sz-300PMU-1 mélyebb hatást gyakorolt volna a NATO légiháborúra, ám abban viszont Molninak adok igazat, hogy tök mindegy lett volna a végeredményt nézve. A NATO egyszerűen elsöpörte volna, legfeljebb tovább tartott volna, és talán még pár géppel több is ott hagyta volna a fogát. Végeredményben számított volna? Aligha...
Folyt köv, csak látom jönnek közben a válaszok. :)