10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Köze nincs ennek az RCS-hez a stealthez

Azért itt megint olyan problémák vannak, mint a szupercirkálás és generációk kérdésénél. Mitől lesz valami lopakodó? Ha az RCS rövid és ultrarövid frekin egy század négyzetméter legfeljebb?

csak a fegyverzet mennyisége szinte semmi

F-35A: 2x AIM-120C/D plusz 2x4 SDB
    F/A-18H + 1 EWP: 2x AIM-120D plusz 6x SDB

2db SDB az eltérés...

Ráadásul az F-35 teljes avionaikai csomagja más. Nem kicsit, nagyon. DAS, újabb AESA Radar, stealth EOS, stb.

A DAS utólag kvázi bármelyik legacy gépbe integrálható, ahogy az újabb AESA radar is. A fogós kérdés a modern avionika, hiszen e téren a sensor fusion (vagyis az adatok összegzése, és a pilóta elé vetítése) is szükséges a kihasználáshoz.

Hogyan is lesz stealth Snipere az SH-nak, ez valahogy nem derül ki ...

Ha ezt mind összeszámolod, akkor alig lesz olcsóbb az ez a SH, mint egy F-35C cserébe még lomhább lesz a gép és a dobule digit SAM ellen szinte pont ugyanolyan törékeny marad.

Ahogy én is kezdtem, tisztában vagyok vele, hogy az Advanced Super Hornet (ASH) nem egy Lightning II. Csak van egy apró tényező, mely szerint az ASH még így is olcsóbb lehet, ha az F-35A/C gépek legalább egy része helyett erre térnek át. A bökkenő, hogy az F-35B helyett nincs semmi.

Itt most megint lehet egy nagy-nagy sort lamentálni, hogy pont az Egyesült Államoknak, amely a legtöbb repülőgép-hordozóval rendelkezik, valóban szüksége van-e az F-35B gépekre az LHD hajóin? Eme kérdést persze nem most, hanem az 1990-es évek végén kellett volna feltenni. Érdekes kérdés, hogy vajon kijött volna egy, mai kalkuláció szerint 12. / 13. hordozó vajon abból a pénzből, amennyi megmaradt volna az F-35B lelövése esetén, csak F-35A/C gépekkel számolva.

Nyilván az USMC ebbe sose ment volna bele, ennek meg megvan az ára... Mindegyik haderőnem fizeti is...

Komolyan azt hiszi bárki, hogy a csúcskat orosz SAM ellen az, hogy az RCS tized m2-es az számít valamit?

Had ne keressem elő a fél-egy-két éve erről szólt eszmecserénket. Én azt mondtam, hogy erre nem F-35, hanem X-45 / X-47 kellett volna. Lopakodó, szubszonikus, pilóta nélküli csapásmérő gép. Pár nagyságrenddel olcsóbban, mint az F-35A/B/C...

Azonban visszatérve a kérdésre, igen, az ASH kisebb RCS-e adott esetben számít, mert 200, hanem mondjuk 75km-ről észleli csak. Igen, HARM esetén ez sem megoldás, tehát adott esetben nagyobb stand-off távolságú fegyverre lenne szükség. Vagy pilóta nélküli SEAD gépre...