10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #79309
    Nem tudom, nagyon keveset voltam lövész beosztásban, (mert nem a szakterületem) igazából egy logisztikus tudná megmondani mennyi megy el (gondolom itt arra gondolsz, hogy mennyi lőszert lő el valaki).

De minden évben kell lőni egyéni lőgyakorlatokat, többfélét és mindegyiket többször, köteléklőgyakorlatokat (raj, szakasz, század, de mondjuk zászlóalj éles nem volt minden évben, leginkább mert legalább egy század mindig kóricált valamerre).

Mondjuk ha az első negyedévet veszem (január-március) abba biztos beleesik legalább egy hét lőtér mindenkinek (irodisták is) az egyéni lőgyakorlatokkal. Hétfő péntek ki be utazás, kedd-csütörtök lövészet rogyásig.
    Ahova jártunk ott külön egyeztetés nélkül tán 0800-tól lehetett lőni, talán úgy 2000-ig. Az elejét általában tartottuk a végén viszont általában éjszakai is volt (a tél jó mert korán sötétedik :) ) Szóval úgy napi 10 óra volt lőni. Karabély, pisztoly mindenkinek, aztán mindenkinek beosztása szerinti fegyver, mezei karabélyos lövészeknek(irodistáknak nem) másodbeosztásra felkészítés. Délben vagy volt kajaszünet vagy nem, leginkább nem, evett mindenki amikor tudott. Amúgy valaki vagy lőtt, vagy tárat/hevedert töltött, fegyvert pucolt vagy egyik lőszektorból ment a másikba (menet közben kaja :) ). Várakozás, sorbanállás nem volt sok, ha meg is állt a lövészet akkor csak azért mert lőtérnyitás volt, ez alatt lehetett megint tölteni, tüzelőállásba jönni menni, esetleg enni. És ez ment egész nap, meg még két napig.

Ha valamiért úgy jött össze akkor előfordulhatott, hogy mondjuk az első három hónapban ennyi a lövészet, mondjuk egy irodistának. Szóval legaljának őket mondanám ilyen szempontból mint lőszerfelhasználók. Náluk mondjuk megállt a negyedéves felhasználás 30-50 max 100 pisztolylőszerben, meg úgy 2-300 karabélylőszerben. Mezei karabélyos katonánál talán a pisztoly ugyanennyi, karabélylőszer úgy 600-1000 közt talán, párszáz géppuska/távcsövespuska lőszer és/vagy 3-5 rpg gránát. Meg persze egy-két krézigránát fejenként (irodisták is).

Köteléklőgyakorlatoknál valamivel több megy el talán. Összességében a felsoroltak (kivéve pisztoly) mondjuk ötszöröse megy el egy évben végül.

Nagyon hasraütött számok, de talán a nagyságrend stimmel mondjuk az 5 évvel ezelőtti viszonyokra. Remélem segítettem.