10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    nem egy kategória egy Vintorezzel vagy AS-VAL-al.

Hátulról kezdeném. Hol állítottam én ilyet? Mert szerintem sehol. Nem tudom hogy sikerült összehoznod ezt a mondatrészt...

és gyenge lesz a lövedék energiája,

Egy átlagos 9x19mm lőszer esetén az 530-580 Joule-ról leesik mondjuk 280-320 joule-ra. Igen gyengébb, ám azért így is bőven tökéletes a célra. A 9x19mm-es torkolati sebessége 360-410m/s között szokott lenni (a mindenféle +P / +P+ lőszerek akkor még nem léteztek, és az MP5SD esetében nem is javallott a használatuk), tehát eleve nem túl magas.

tehát lehet mérvadóbb egy normál mp5 speciális lőszerrel mint az sd normál lőszerrel,

Miért is? Én felhoztam pár példát a hangtompítókkal és azok alkalmazásával kapcsolatban. Az MP5SD-t arra hoztam fel példának, hogy eredetileg szuperszonikus sebességű, kutyaközönséges lőszert tüzelő fegyver is lehet teljesen korrekt hangtompítós fegyver.

A te példád a szubszonikus és szuperszonikus lőszereket tüzelő hangtompítós MP5 esetében max. mellé kerülhet, nem a helyére. Én nem farokméregetést akartam az MP5SD és a Vintorez között, ezt már te hoztad össze...

de teljesítményben talán még jobban lebutítva, és gyanítom ez 50-100 méterig jó,

Mi alapján gyanítod? Abból, hogy eredetileg a 9x19mm-es lőszert ilyen távra tervezték? Pisztoly lőszer, nyilván nem a 300 méteren nyújtott ballisztikai teljesítménye a mérvadó.

Fogod, belerakod az adatokat egy kutyaközönséges ballisztikai kalkulátorba (mondjuk itt van egy ilyen).

Én most ilyen adatokkal számoltam:
    torkolati sebesség: 280m/s
    lövedék tömege: 116 grain
    maximum lőtáv: 300 méter
    legyen a fegyver 50 méterre belőve.

Ez jött ki:

Hátőizé. A lövedék energiája még 300 méteren is 242 Joule. Ami problémásabb, az a lövedék esése. 100 méteren még csak 27cm, ami bőven elmegy. 125 méteren cirka fél méter, 150 méteren már 88cm.

Csakhogy tegyük csak mellé a "valódi" 9x19mm-es MP5-ös adatait, 390 m/s torkolati sebesség esetére:

Azt lehet látni, hogy a torkolati energia bizony jelentősen nagyobb, viszont azt is, hogy 150 méteren már itt is 44 centimétert esik a lövedék. Vagyis ha 50 méterre van a géppisztoly belőve, akkor ennyivel kell fölé célozni. Magyarul egy sima MP5 sem igazán ideális 100-150 méternél nagyobb távolságra való cél leküzdésére.

De hátrány-e ez vajon? A géppisztolyok eredendően 50, max. 100 méteres lőtávra vannak kitalálva, e fölé már inkább gépkarabély célszerű. Tehát az, hogy az MP5SD effektív lőtávja mondjuk 100 méter, nem igazán mérvadó - a sima MP5-ösé sem sokkal nagyobb.

Mi a helyzet a torkolati energiával? 150 méteren az MP5SD számolt kis lövedéke még mindig több, mint 250 Joule mozgási energiával bír. Viszonyítás képen a .32 ACP torkolati energiája 214-240 Joule körül mozog. A .38 Special torkolati energiája 250-320 Joule körül. Lehet én féltem túlzottan a nyamvadt kis életemet, de ilyen mozgási energiájú lövedéknek nem szeretnék az útjába kerülni, és véletlenül se mondanék rá olyat, hogy "gyenge", meg nem mérvadó. Bőven van benne annyi energia, hogy megöljön...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.22. 11:44:46