10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • _rudi
    ...ÉS amugy nem azt mondtam, hogy megszünteti a szárny felhajlást hanem hogy csökkenti,...
    :
    Szerintem félreérted ezt a felhajlás dolgot...
    Az hogy a szárny felhajlik, alapesetben semmit nem jelent. A felhasznált anyag egyik jellemzője hogy mennyire rugalmas. A szárny lehet elég szilárd akkor is ha nem teljesen merev. Persze lehetne majdnem teljesen merevre is építeni a szárnyat, de az már súlypazarlás lenne. Példának nézd meg a B787-est....na annak aztán hajlik a szárnya!
    Tehát a felhajlás kevésbé lényeges. Ami fontos az a csavarodás mégpedig két okból:
    1.) Ha a szárny csavarodik akkor az csökkenti a csűrő hatékonyságát (tudtommal a MIG-25-tel volt kezdetben olyan baj hogy a csűrő kitérítéskor egyszerűen elcsavarta a szárnyat.)
    2.) A csavarodó szárny növeli a flatter veszélyt. A flatter ugyebár nem más mint a kapcsolódó csavaró és hajlító rezgések egy olyan speciális esete amikor a két fajta rezgés frekvenciája és a szerkezet saját rezonancia frekvenciája megegyezik, ráadásul a csavaró rezgés fáziskéséssel követi a hajlító rezgést. Ebben az esetben a rezgés öngerjesztővé válik és az amplitúdó odáig fokozódhat hogy a szárny eltörik.
    Ez ellen a szárny csavaró merevségének a növelésével illetve a sajátrezonancia frekvencia elhangolásával lehet védekezni. Ez utóbbira példa pl. szárnyvég közelébe helyezett súlyok (pl. rakéta)
    Megjegyzés: a flatter kib..szott félelmetes jelenég. Én egyszer megúsztam egy vízszintes vezérsík flattert... Az eset után én mentem a kocsmába leinni magam, a gép meg ment a műhelybe...