-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #79037 Egyrészt szerintem a 100 mm BM-8 elég hitvány teljesítményt nyújt, főleg ahhoz képest hogy 1968-as. Másrészt igen az M60A1 testének homlokpáncélja jó védelmet ad (megjelenésekor mindenképpen). Hiába csak 109 mm vastag a 65° miatt elég erős. Sokat számít az a 65°. Minél jobban meg van döntve egy páncélzat annál nehezebb átütni az 1960 előtti AP(CBC), APCR és APDS lövedékekkel vagy a korai (amíg még nem long-rod penetrátorosak) APFSDS-ekkel is. Az M60A1-et megjelenésekor semmilyen orosz huzagolt löveg nem tudta szemből átütni maximum a teknő frontjának alsó harmadát és a kupolákat. Mármint a rendszeresített lövegek közül, kísérleti lövegek közt 1-2 lett volna ami igen. Úgyhogy maradt a HEAT lövedék. A '60-as évekig rendszeresített HEAT lövedékekkel pedig az volt a baj, hogy egyrészt mozgó célpont ellen kisebb volt a találati arányuk az AP-kal szemben. Másrészt a piezo-elektromos gyújtása problémás lehetett. Típustól függően pont ez a 60°-65° volt az a határ ahol már nem kétséges volt, hogy elműködött a gyújtás. A hegyes szögek miatt kisebb erők hatottak a kristályokra, ami nem biztos hogy elég volt arra hogy elég nagy elektromos feszültség keletkezzen. Úgy tudom valamelyik arab-izraeli háborúban emiatt szenvedtek az M48-asok HEAT lövedékekkel a JSz-3-asok ellen. Úgyhogy az M60A1 ellen szemből már kellettek az új simacsövő lövegek és az új lövedékeik.
Sokat olvastam az '50-es évek lövegkísérleteiből és a löveg kritériumainak meghatározásánál majdnem mindig a standard lőszertípus vagy AP(CBC) vagy APDS lövedék volt az angoloknál az amerikaiaknál és az oroszoknál is, HEAT lövedékekről alig esik szó. Pár könnyűharckocsi kisebb lövegénél gondolkodtak eleve HEAT lövedékben. Meg talán a svéd Strv KRV nehéz harckocsi 150 mm-es simacsövűjénél. Aztán a '60-as évektől jöttek újabb technológiák megbízhatóbbak lettek a HEAT lövedékek is, és ez a hozzá állás is megváltozott. Főleg az oroszoknál, amit Hpasp már többször is írt.
Ximix: A két Tank Gunnery nekem újdonság, el is mentem a linkjeiket, kösz szépen.
Utoljára szerkesztette: davidbog, 2016.12.12. 21:42:22