10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • millerius
    Ez mind igaz amiket írsz, hatalmas felületű kompozit-elemekből IS építik össze a repülőgépeket, mindemellett az ilyen nagyságrendű gépekben még mindig tonnás tételekben szerepelnek az acél, titán , durál és réz szerkezeti anyagok!! Bármelyik gépet nézed, ahol a hatalmas törzs, szárny és vezérsík kompozit-elemek össze vannak kötve, ott acélcsavarok és csapok a rögzítőelemek, acél a hajtómű és az összes bekötése, a futóművek és fedélzeti rendszerek berendezései, titán és alumínium a csőhálózat, rézből vannak az elektromos vezetékek (az elektronika vezérlő-részében ezt idővel felválthatja az üvegszál/fény-optikai vezeték, de ahol elektromos teljesítmény kell, ott biza marad a súlyos és radarvisszaverő rézkábel). Az F-117 full-kompozit függőleges vezérsíkjainak bekötése is acél-csapokkal történt, és a full kompozit vezérsík mozgatását is egy-egy acéldrót-kötelekkel (vagy rézkábelekkel elektromosan) vezérelt acél hidraulikus munkahenger végezte amihez titáncsövek szállították a hidraulika-folyadékot és acélból meg durálból gyártott hidraulika-szivattyúk, nyomásszabályzók, szűrők és szelepek adták a tápnyomást, szóval a szerkezeti teherviselő elemek anyaga még nagyon sokáig durál, titán és acél lesz. Keress egy bármilyen repülőgépről röntgenrajzot, és ilyen szemmel is nézd végig a felsorolt részeket, berendezéseket, mennyi lehet a fémes anyagból készült közülük, pedig azokon a rajzokon tényleg csak a nagyobb méretű darabok szerepelnek. Én 40 évet húztam le a repiparban és tudom, a nagy gyártó cégek mennyire szeretik döngetni a mellüket a csúcs-technológiákkal (nagy részben igazuk is van!), de ha belemegyünk a részletekbe azért még nagyon sokáig fogunk találni nagy mennyiségben hagyományos fém-anyagokat is a repülőgépeken, ezen a területen inkább a megmunkálási technológia jeleni a csúcs-technológiát (viszont ez az a terület, ahova nem nagyon visznek látogatókat).