-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A visszarúgás mértékét legjobban lövedék tömege határozza meg, aztán a lőpor égési természete. Régi szívatás 50-60 grammos sörétes patron kezdők általi ellövése.
De ott sem mindegy, hogy egy 2,7kg-os vagy egy 5,5kg-os sörétes puskából lövi-e ki a delikvens a lövedéket.
A lövedék tömege mellett pedig a sebessége is legalább annyira meghatározó, hiszen az erő mértéke tömeg x sebesség...
.45 átlagosan olyan 20% erősebb, mint 9 mm és erősebb a visszarúgása is.
Ez az alkalmazott lőszer jellemzőitől függ, szóval az "átlagosan" értelmezhetetlen. Pont ezért nem szeretem, amikor "poénból" +P+ lőszerekkel teletöltött fegyver nyomnak gyakorlatlan lövészek kezébe. A "standard" .45 M1911 Ball torkolati energiája pl. ~519 Joule, ez kb. egy szinten van a normál 9x19 Luger-ével...
Az open-bolt miatt a lövéskor a nehéz zár előre csapódott fegyvercső lebillent, utána a lóvés meg túl emelte.
Kezdem azt hinni, hogy én valami külön reszelt példányt kaptam anno. Azt nem vitatom el, hogy a nehéz zár mozgása jól érzékelhető volt, ám én semmi olyat nem érzékeltem, hogy ez jelentősen "rángatná" a fegyvert sorozatlövés közben.
Egyébként az árán és hangtompíthatóságon kívül mindenben veri közelharcban az 5.56 a pisztolylőszert.
Én azért mellétenném, hogy a stophatása is kisebb az 5.56-nak.
Oké, ez katonai felhasználásnál nem feltétlen téma...