10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #767
    Nos biztos hallotattok már a C-Mag nevezetű tárról (ha más nem, az R6:Raven Shield-ből). Kicsit utánanéztem, és ezt találtam:

    A C-Mag-ot a BetaCo nevű cég gyártja, jelenleg 5,56mm-es gépkarabélylőszerhez és 9mm-es pisztolylőszerhez. A tárat elméletileg képes fogadni bármely STANAG (NATO-szabvány) tárat használó fegyver, mint amilyen az M16, a Steyr AUG vagy a HK33. Működési elve nem túl bonyolult, bár elsőre kicsit nehezen érthető: a két dobtárban egy forgó lőszertároló van, amelynek a "végén" egy kallantyú forgatja a lőszertárolót magát, ehez egy rugó erejét veszi igénybe, de a rugó alaphelyzetben nyugalmi állapotban van - csak akkor feszül meg, ha a tárból lőszer kerül ki, vagy lőszert táraznak be (tehát amikor a tár "működik"). A fegyvertárfészkébe kerülő rész teljesen megegyezik egy hagyományos doboztárral, tehát két sorban vannak benne a lőszerek - viszont a két sor vége befordul a két dobtárba. A tár maga maximum 100 lőszert képes befogadni, de tökéletesen működőképes akkor is, ha csak részben van töltve. Nagy előnye, hogy a tár betárazva korlátlan ideig tárolható, mivel a rugók nyugalmi állapotban vannak ekkor (a hagyományos doboztáraknál ugye ha folyamatosan betárazva tartjuk, lassan elkezd fáradni a rugó, mivel megfeszített állapotban van, és néhány év után annyira elgyengűl, hogy az utolsó lőszereket már nem lesz képes kellő erővel a tárajaknak szorítani, ami miatt a fegyver működésekor nem lesz képes a zár kitolni belőle a lőszert - vagyis akadály lép fel), így gyakorlatilag elég betölteni, és után akár félre is dobhatjuk, akármikor kell használnunk, tökéletesen fog működni. Az pedig, hogy 100 lőszert fogad be, nem szükséges ecsetelni, milyen előnyökkel jár.

    Viszont vannak hátrányai is. A tár üresen 1kg, az 5,56mm-es lőszerhez való töltve 2,3kg súlyú, így a fegyver mindenképpen nehezebb lesz általa, a két oldali dobtár pedig a fegyver kézreálló fogását nehezítheti bizonyos helyzetekben. További hátránya, hogy nem készül átlátszó verzióban (csak bemutatópéldányok, mivel az átlátszó anyag nehezebb lenne), így nem tudja a használója, hogy mennyi lőszere is van a tárban - a legtöbb modern fegyverhez már készítenek átlátszó műanyagból hagyományos doboztárakat, így a katona egy pillantással ellenőrizni tudja, hogy szükséges-e tárcsere, vagy sem. Ezen kívűl a nagyobb méret és tömeg miatt a tárcsere is körülményesebb és több időt vesz igénybe.

    Ám ezek ellenére is elég népszerű a tár, katonaságoknál főleg a könnyű géppuskákhoz rendszeresítik.


    Az említett bemutatótár. Látható a lövedékek útja és tárolási módja.


    Egy 9x19mm-es lőszerhez való készlet: a tár maga, mögötte a tárolózsákja (ezt a katona málhájához vagy övéhez lehet csatolni), jobbra pedig a gyorstöltő.


    Egy G36 C-Mag-al.