10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A Didgori-ban ülők biztos kaptak egy komoly ütést, amikor a LAV beléjük szállt, de az meglepne, ha a LAV-ban ülők is jelentősen megsérültek volna.

Ha nincsenek bekötve...

Az ilyen járművekben már ütéselnyelő dolgok is vannak, hogy pl. az IED-ek ne okozzanak akkora kárt a személyzetnek (bár ez egy frontális ütközés során kérdéses, mennyit ér).

Pontosan - semennyit. Az IED esetén a függőleges irányú erőhatásokra készülnek, frontális ütközésnél hosszirányú erők hatnak.

Nem ismerem a kapcsolódó eljárásokat, de nekem a fotelből úgy tűnik, hogy kisebb kockázatot jelent a járművek fedezékében és tűzfedezete mellett a vontatókötelet gyorsan rádobni az autóra és elvontatni onnan (függetlenül attól, hogy ténylegesen el lehetett-e onnan vontatni), azzal szemben, hogy ott maradnak ketten a fedezékben lévő hutik előtt, akik folyamatosan lövik őket RPG-vel meg géppuskával.

Először is van-e készenlétben vontatókábel. Másodszor lehet-e vontatni (itt egyértelműen nem a válasz).
    Harmadrészt amikor lövöldöznek rád, és nem vastag bőrűben vagy, és nincs tűztámogatásod (nekik nem volt), akkor a cél az, hogy minél hamarabb kikerülj a tűzzónából. Mivel a LAV nem húzott el, feltehetően ő is megrongálódott annyira, hogy ne tudja ezt megtenni. Amikor a kerekei lángra kaptak, végleg megpecsételődött a sorsa.
    Szóval nem, ilyen helyzetben a vontatókötéllel való tökölődés öngyilkossággal egyenlő.

Egyébként a vontatókötél feldobása szerintem időben nem olyan komplikált (bár azt aláírom, hogy ellenséges tűzben nekem se lenne kedvem a járművön kívül szaladozni):

Előre előkészített vontatóköteleknél, hibátlan futómű esetén oké. Most a "sérült" Leo2 egyik futóműve legyen aknasérült, 3-4 lerobbant futógörgővel. Így már picit nehezebb az egész. Ráadásul Leo2-kről beszélünk, azok nyilván kevésbé sérülékenyek adott esetben a géppuska és RPG tűzre. Egy LAV viszont, amin még csak rácspáncélzat sincs, egyhelyben állva gyakorlatilag öngyilkosjelölt egy ilyen harci helyzetben...