10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #766
    Tíz százalékkal csökkent a fegyverek száma Budapesten

    Az elmúlt évben Budapesten több mint harmincezer fegyvert tartottak polgári célra engedéllyel, ami 2002-höz képest mintegy 10 százalékos csökkenést jelent. Sokan azért szeretnének lőfegyverhez jutni, mert az autójukat feltörték vagy a lakásukba betörtek, ám a jogszabály szerint ez nem lehetséges.

    A szigorodó engedélyezési gyakorlat és a fegyvertartással járó költségek miatt évről évre csökken a polgári célra engedéllyel tartott lőfegyverek, valamint gáz- és riasztópisztolyok száma - tudta meg a Magyarország.hu Soós Istvánné alezredestől, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti és fegyverengedélyügyi osztályvezetőjétől. Az elmúlt év utolsó napján 16 593 magánszemély, illetve vállalkozás összesen 31 812 fegyvert birtokolt. Ez 2002-höz képest a tulajdonosok esetében 13,13 százalékos, míg a fegyverek számánál 9,49 százalékos csökkenést jelent Budapesten.

    Fegyver alanyi jogon vagy életveszély miatt

    Fegyvertartási engedély magánszemély sportvadászat, sportlövészet és lövészeti oktatás céljából, valamint szolgálati és önvédelmi célból kérhető. Utóbbi esetben maroklőfegyvert külön indok nélkül fegyveres szervek hivatásos állományú tagja, bíró, ügyész, ügyészségi nyomozó, pénzügyi nyomozó, országgyűlési képviselő, a kormány tagja, államtitkár, helyettes államtitkár, minisztériumi főosztályvezető, polgármester, illetve főpolgármester kaphat. Emellett lőfegyverhez juthat az is, aki bizonyítja, hogy tevékenysége miatt élete, testi épsége fokozott védelmet igényel.

    Soós Istvánné elmondása szerint a jogszabályt sokan félreértelmezik, többen saját vagyonuk védelmének érdekében próbálnak fegyverhez jutni, vagy Budapest általános közbiztonsági helyzetére hivatkozva nyújtják be kérelmüket. Az osztályvezető hangsúlyozta: ha valakinek feltörték az autóját vagy betörtek a lakásába, még nem jelenti azt, hogy az élete veszélyben van. Annak a kérelmét is elutasítják, akit ugyan telefonon megfenyegettek, de nem érezte annyira veszélyben magát, hogy akkor a rendőrséghez forduljon, s feljelentést tegyen. Soós Istvánné hangsúlyozta: a kérelmezőnek minden esetben bizonyítania kell, hogy az élete veszélyben forog.

    Tavaly 35 elutasítás

    Tavaly 1 472 fegyverre kértek magányszemélyek engedélyt, ebből 35-öt elutasítottak, s hetet folyamatban lévő büntetőügy miatt felfüggesztettek. Jogi személyek - többek közt vagyonvédelmi cégek, sportegyesületek, színházak - 522 fegyverre nyújtottak be kérelmet. Itt egyetlenegy elutasítás sem történt. A rendőrségi statisztikák alapján azt azonban nem lehet tudni, hány országgyűlési képviselő vagy éppen minisztériumi osztályvezető él azzal a jogával, hogy alanyi jogon éles lőfegyverhez vagy gáz- és riasztópisztolyhoz jusson.