-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
_rudi #76597 Most volt csak időm elolvasni a csatolt jegyzetet a tüzérségről.
Komolyan meglepett amit a szerző a 65. oldalon ír, miszerint is az USA szabályzatban a teljes előkészítésnél (friss meteor adatok, kezdősebesség mérés, stb...) a jellemző távolsági hiba 0,15-0,25%/lőtávolság, míg a magyar honvédségnél u.ez az érték 0,7-0,9%/lőtávolság.
Az u.ezen az oldalon szereplő táblázatban látszik hogy 30 km lőtávolság esetén a magyar honvédség egy 240 m sugarú körbe (ami inkább ellipszis) tudja lőni a gránátok 50%-át az US Army pedig egy 60 m sugarúba (ha minden a szabályzat szerint megy)!
Nem tudom mekkora a maradék 50% szórása - legyen mondjuk kétszerese a felső 50%-nak - de ez azt jelenti - ha jól értem - hogy az amerikai gyalogos 30 km-re a lövegtől kérhet az állása elé cca. 180 m-re tüzérségi támogatást, a magyar baka pedig u.ezt 720 m-re kérheti (anélkül hogy attól kéne félnie hogy néhány gránát az ő állásait találja el).
Javítsatok ki ha nem így van pls. Mindenesetre ha nem tévedtem akkor igen s..r a helyzet tüzér vonalon. Ekkora különbségre nem számítottam.