-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Anno mikor Hpasp belinkelte az EW könyvet, elkezdtem utánanézni, de én is csak kapargattam a felszínt. Amit sikerült leszűrnöm belőle, hogy nincs szó semmiféle Voodoo-mágiáról, és ahogy Dani-ék radar-csali eszközeik is bizonyítják, valójában viszonylag könnyű az EW-be belemenni. A lényeg, hogy az EW ugyan nincs annyira előtérbe tolva, mint a "hagyományos" hadviselés és ISR, de valójában nagyon-nagyon komoly figyelmet kap a szikratávíró megjelenése óta (az I.Vh idején a Zeppelin léghajókat az alapján azonosítani tudták, hogy a rádiós milyen ütemben "kopogtatott", mivel minden rádiósnak volt egy saját "stílusa" - de anno már az Csuzimai-ütközetnél is füleltek a rádiósok az ellenség rádióadásai után).
A nyugati elemzőket szerintem azért lepte meg az orosz EW képesség állapota, mert Afganisztánból, Csecsenföldi háborúk és a Grúziai megszállásból indultak ki - márpedig ott komolyabb EW-t nem folytattak a szovjetek/oroszok. A 2003-as Iraki megszállásnál már voltak olyan jelentések, amelyek lokális GPS zavarást mutattak ki, és ezek feltehetően orosz berendezések voltak. De alapvetően a Szíriai és az Ukrán hadműveletek voltak azok, ahol az oroszok teljesen kimutatták a foguk fehérjét. Az nem vitás, hogy az oroszok mindig is komoly hangsúlyt fektettek az EW-be, mindössze a hidegháború utáni időben erre a harcmodorra kevés erőforrást fordítottak, inkább a "látványelemeket" és a stratégiai fegyvernemeket fejlesztették, mint a légierő, a tengeralattjárók vagy a harckocsik. De a jelek szerint az EW terén is ott vannak, és fejlődnek, sok figyelmet fordítanak rá.
Ahol nagyon érdekes az USMC tábornok szava az az, hogy miközben az utóbbi cirka 2 évtized arról szólt, hogy a jövőben a hadviselés kulcsa a hálózati alapú kommunikáció, és a folyamatos adatmegosztás lesz, arról valahogy senki sem beszélt, hogy oké, de mi lesz az ellenséges ELINT-el és EW-vel. Mert ha az utolsó baka is egy két lábon járó rádiótorony lesz, akkor az ellenségnek rohadtul könnyű dolga lesz megtalálni és megsemmisíteni őket. Anno erről írtam is a Land Warrior rendszer kapcsán, mert voltak ilyen kételyek, de az volt az ellenreakció, hogy majd a frekvenciaugrásos rádiók megoldják ezt a problémát, nem lehet ezeket a rádiókat bemérni.
Szó szót követett, és a lényeg, hogy az US ARMY a Land Warrior után következő Nett Warrior programban továbbra is folyamatos "online" kapcsolatot tervez a katonái részére. Az USMC másképpen gondolkodik, kevésbé akar függeni a hálózati rendszerektől, de például a minden katonának legyen rádiója koncepcióból ők sem engednek.