-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Pontosan, az egyik oldalon olyasmiket nézünk el, ami azért furi (nincs AIM-9X, gépágyú), a másik oldalon meg nem vesszük figyelembe, hogy viszonylag kis költséggel jelentősen lehetne a legacy gépek képességeit javítani.
Kis költségek...? Pontosan ez a baj. Ahhoz képest, hogy pl. az F-35A-hoz képest 10-12 éves áthidalási időre egy F-16C nagyjavítás és AESA radarral ellátása gépenként cirka 30 millió USD.
Molni, az írás az F-35A melletti lobbyról szól. Az, hogy az A-10-est besorolják az F-35 mellé légiharc kérdésbe, szerintem nem egy "elbaszott gondolatkísérlet"?
Az a része baromság, csak azért került bele, mert az A-10C helyett is csak az lesz...
Még egyszer, nem azt a részét vitatom, hogy a meglévő USAF gépekkel vetik össze, hanem azt, hogy még csak érintőlegesen sem hozza fel, hogy az F-15E-t is lehetne F-15K szintre hozni, hogy az F-15C-nél van egy olyan opció a Boeing-től, hogy 2040C, vagy lenne opció az F-16 Block 70 / IN szintű fejlesztésekre - meglévő sárkányokhoz, amelyek amúgy is még évtizedekig rendszerben lesznek...
Jelen állá szeritn 2028-30 táján egyetlen F-16C/D sem lesz. A legutolsó gyárású USAF F-16C/D-k 2001/2 táján készültek a SN alapján.
Legyünk pesszimisták, a három (négy) tétel akkor is csak 40 millió dollár. 40 millió dollárból a legacy gépek megkaphatják az F-35A képességeinek oroszlánrészét, mínusz F135 és alacsony észlelhetőség.
És ez a baj. Stealth képességgel a jelenlegi RCS adatok alapján kijelenthető, hogy 80-100 km-es távolságban bármilyen légvédelmi rendszernél az F-35A azt csinál, amit akar, nem lehet rá indítani. Ekkroa távolságban Egy 25+ éves Szu-300PMU-1 ellen is brutális EW és SEAD nélkül 4++ gép be nem repül ennek a HMZ-jébe.
Az F-35A maradna elsődlegesen A2/AD feladakörben, míg a legacy gépek tökéletes második vonalbéli csapásmérők maradhatnak, olyan képességekkel, amiket a 4++ gépek többsége nem tud felmutatni...
Csak másodvonalas gépként meg semmiféle olyan korszerűsítés nem kell, amit szükségessé teszi ehhez a feladatkörhöz. Ha nincs komoly IADS, akkor mai Block 50/52 is overkill.
Mindezt az F-35A igen optimista, 80-85 milliósnak említett vételárának feléért, de ha realistábbak vagyunk, akkor kétötödéért, harmadáért inkább...
Inkább 100 milla az. Én sem vagyok ennyire optimista. Csak az F-35A ennyiért vadonat új, 0 órás gép. Ár/érték arányban röhejesen elvérzik hozzá képest egy F-16 Block 70 vagy akár upgradelt és élettartam kitolt F-16C.