10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #755
    Nem ok nélkül, az M4A1/M16A2 fegyverek leszerepeltek (ismét) irakban. Egyszerűen túl sokat kell tisztítani, túl érzékeny a porra és emiatt nem megfelelő az üzembiztonsága.

    Nem vagyok napra kész, de valószinű, hogy ez a végső szög az M16 koporsójában. Még az XM29 OCIW tervnél merült fel, hogy a fegyver "KE" (kinetikai, az alap 5,56mm-es gépkarabély) részéből egy könnyű gépkarabélyt hoznak létre, amely az M4A1-et váltaná. Ez lett az XM8 "Lightweight Assault Rifle" (Könnyűsúlyú Rohampuska v. Gépkarabély), amelynek belső felépítése teljesen megegyezik a HK G36 gépkarabélyal, csak a tokszerkezete lesz teljesen új, valamint a ráépített optika. Ebből következik, hogy megbízhatósága döbbenetesen jó - tesztelték már úgy az egyik G36-ost, hogy 15.000 lőszert lőttek ki vele anélkül, hogy megtisztították volna...
    A fegyver igen könnyű (üresen mindössze 2.65kg, könnyebb, mint a G36K), és bázisán teljes családot építenek ki, SMG-től (amerikában a magyar "géppisztoly" osztály nem létezik, a fegyvercső illetve a teljes fegyver hossza alapján osztályozzák a fegyvereket) a gépkarabélyon és a mesterlövészfegyveren át a könnyű géppuskáig. A jelenlegi tervek szerint 2005 végén kerül a csapatokhoz, ahol eredetileg az M4A1-eket, de szerintem elképzelhető, hogy a teljes M16-családot váltja. Mivel az USA hadserege komolyabb beszerzéseknél előírja, hogy amerikai cégnél kell gyártani a fegyvereket, ezért az M8-at majd a HK amerikai leányválalata, a HK-USA fogja gyártani majd őket. A dolog ugyanakkor igen kényelmetlen lesz, mivel az M16 olyan helyen van az amerikaiak lelkében, mint a V8-as benzimmotor. Egyszerűen nem tudnak nélküle élni - több nagyobb gyártó készít M16 alapú fegyvereket (Colt, Armalite, Bushmaster, stb.), és többszáz kisebb gyártó készít hozzá kiegészítő alkatrészeket (egyedi pisztolymarkolattól kezdve a ráépíthető éjjellátó távcsőig mindent el lehet képzelni). Ráadásul a kisebb amerikabarát országok egytől-egyig ezt a fegyvert rendszeresítették (dél-amerikában és dél-ázsiában is igen elterjed fegyver).



    XM8 videó
    XM8 @ HK-USA.com
    Hivatalos XM8 ismertető, adatokkal, némi marketingfelhanggal
    Az XM8 fegyvercsalád képekben
    Egy jobb minőségű kép az XM8-ról