-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Nyilván te is találkoztál már olyan megrendelővel, aki kötötte az ebet a karóhoz, hogy X eredményt vár el, Y költség árán, ha törik, ha szakad.
Ha pedig a költség elkezd növekedni, és egyre több felhő gyűlik az egész program felett (ahogy a Type-45 esetében is történt), akkor feltehetően a BAe úgy döntött, hogy nem fog az Intercooler-ek alaposabb tesztelése és az elektromos rendszer forró égövi tesztjei miatt újabb költségeket és csúszást bevállalni.
Nem mondom, én is arcleszakadósnak vélem az esetet, ám ha eljátszok a gondolattal, hogy nekem kéne egy ilyen programot ilyen háttérrel, ilyen költségekkel megoldani, akkor mit tennék... hát azért még a végén lehet, hogy én is a kisebb ellenállás fele mozdulnék el, és nem vállalok be plusz egy konfliktusforrást, csak azért, hogy esetleg az derül ki, hogy semmi gondja se az Intercoolernek, se az elektromos rendszernek. Persze a másik oldalról nézve pedig ha kiderül még a fejlesztés/építés fázisban, hogy mégiscsak rossz a rendszer, és emiatt újabb csúszás, és újabb költségek jönnek... Hát, ez nyilván egy olyan forgatókönyv, amit egy projektvezető se szeretne.
Nyilván utólag könnyedén teszünk olyan kijelentéseket, hogy ne már, ekkora balf@szságot..., no de azért tegyük mellé, hogy ehhez kellett egy ilyen kultúra kialakulása is. Ha a Royal Navy az ilyen helyzetekben az utólagos hiba miatt kötbérezne vagy büntetés kiszabását lengetné be, feltehetően a BAe is úgy állna hozzá, hogy az átadott hajó már az Armageddon közepén se robbanjon le - még akkor is, ha az építéskor még a mostaninál is több extra költséget és csúszást jelentett volna. Feltehetően nem így volt, és a minél kisebb költség, minél gyorsabb átadás volt a fontos a Royal Navy és a BAe döntéshozói számára is...